Autor |
Zpráva |
21lucas
Ignorant pravidel
|
Re: těšte se na stk
kamos mi poslal tohle
Metodický postup měření emisí vozidel ve Stanicích měření emisí Verze 2015.01
str. 16/36
d) kontrola paměti závad řídicího systému hnacího agregátu (řízené
systémy bez OBD)
1. Vozidla bez OBD se diagnostikují v souladu s pokyny výrobce vozidla. V případě, že výrobce
vozidla kontrolu řídicího systému výslovně nepředepisuje, uvede se tato skutečnost do příslušné
kolonky protokolu ve znění "Není předepsána" a vozidlo se z hlediska kontroly paměti závad
nehodnotí.
2. Některá vozidla bez OBD mohou být vybavena indikátorem chybné funkce motoru, jehož vzhled
může být velmi podobný kontrolce MIL, kterou povinně používají vozidla s OBD. S ohledem na
skutečnost, že vybavení vozidel touto kontrolkou nebylo legislativně předepsáno, bere se na její stav
ohled pouze v případě, že to výrobce vozidla udává ve svých pokynech.
3. Vozidla bez OBD se diagnostikují on-line pouze tehdy, pokud to komunikační rozhraní a SW
vybavení použitého přístroje umožňuje. Vyhodnocení se neprovádí automatizovaně, zhodnocení musí
učinit mechanik.
4. Pokud je k navázání komunikace potřebný externí přístroj, který není součástí multifunkčního
přístroje pro měření emisí a neumožňuje on-line přenosy, zadají se příslušné údaje do programu ručně.
Výpis z diagnostického přístroje, se přiloží jako příloha protokolu pouze tehdy, když externí
diagnostický přístroj umožňuje pořízení výpisu.
5. U vícepalivových vozidel se postupuje podle pokynů výrobce vozidla a výrobce přestavbové sady.
Neudává-li výrobce jinak, potom se u soustav s uspořádáním palivového systému "Master-Slave"
diagnostikují pouze hlavní, tzv. "Master" řídící jednotky.
6. U MultiECU uspořádání systému řízení se diagnostikují všechny dotčené řídící jednotky motoru.
7. Vyhodnocení diagnostiky:
i) Sporadické závady se nevyhodnocují a ani se neuvádějí do protokolu.
ii) Emisně nesouvisející závady se nevyhodnocují a ani se neuvádějí do protokolu. Hlavním
vodítkem pro posouzení vlivu závady je dokumentace výrobce, jedná se například o závady
tempomatů, vnitrovozidlové komunikace s ostatními jednotkami, systému vytápění vozidla
apod.
iii) U vícepalivových vozidel se zážehovými motory na LPG/NG bez OBD, nepoužívajících
systém uspořádání Master-Slave, se v paměti chyb při provozu na plyn mohou vyskytovat
následující závady: lambda sonda (porucha obvodu, porucha funkce), vstřikovače (odpojení,
zkrat), regulační odchylka. Pokud výrobce neudá jinak, závady se v tomto případě vypíší,
avšak pokud se v paměti jiné závady než tyto nevyskytují, celkový výsledek se uvede jako
vyhovující s odůvodněním, že se jedná o tzv. zavlečené závady.
8. Celkový výsledek kontroly (vyhověl/nevyhověl) je vždy na zodpovědnosti mechanika provádějícího
kontrolu, neprovádí se automatizovaně.
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
2.2.16, 19:50 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
Vyjádření odborníka na emise:
Pokud se bude jednat o vozidla bez OBD, zda např. z roku 1997, záleží dle "špatné" metodiky na tom, zda výrobce vysloveně vyčtení závad při měření výslovně nezakazuje (Škoda Auto ho např. zakazuje, škodovky se před rokem 2000 nečtou ani diesel ani benzín).
Pokud se bude u vozidla např. z roku výroby 1997 vyčítat paměť závad řídící jednotky motoru (OBD tam není, a pokud tam s předstihem u zámořských aut je, je dle metodiky považováno jako že to není certifikované OBD jak má být, tedy nejdříve až po r. 2000). U starších vozidel je možné vyčítat řídí jednotky motoru značek také on-line, ale není to povinné a vřele to nedoporučuji!
Vyhláška o měření –
VĚSTNÍK DOPRAVY
Informace z resortu Ministerstva dopravy
Číslo 1/2016
U vozidel s řízeným systémem bez OBD je nutné vycházet z metodického postupu str. 16 písm. d) odst. 4.
Pokud externí diagnostický přístroj neumožňuje pořízení výpisu, nebude tudíž k protokolu připojena
žádná příloha a mechanik měření emisí tuto skutečnost uvede do poznámky protokolu. Pokud bude
protokol obsahovat všechny ostatní náležitosti, včetně vylepené ochranné nálepky a informace, že vozidlo
z hlediska měření emisí vyhovuje, budou stanice technické kontroly takový protokol bez přílohy
akceptovat,
 Přiložit k protokolu jinou přílohu než tu, kterou vyhotovila SME, která přistavené vozidlo hodnotí, je
postup neschválený ministerstvem.
• Stanice měření emisí, která provádí měření emisí vozidel s motorem s řízeným systémem bez OBD nebo s řízeným systémem s OBD a která není vybavena softwarem pro vydávání protokolů podle § 3 odst. 1 písm. e) vyhlášky č. 302/2001 Sb., ve znění účinném po dni nabytí účinnosti této vyhlášky (protokoly vzor platný od 1. ledna 2015), vydá protokoly o měření emisí podle právní úpravy účinné přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky (protokoly vzor platný do 31. prosince 2014) a s přílohou obsahující výpis naměřených hodnot nejpozději do 30. června 2016. Do poznámky protokolu mechanik mě ření emisí zápisy: „Záznam z analyzátoru tvoří přílohu tohoto protokolu.“ v případě měření vozidla se zážehovým motorem nebo „Záznam z kouřoměru tvoří přílohu tohoto protokolu.“ v případě vznětového motoru. • Stanice měření emisí, která provádí měření emisí vozidel s motorem s řízeným systémem bez OBD a která je povinná vydat protokoly o měření emisí s přílohou obsahující výpis paměti závad řídicí jednotky a tuto přílohu vydá. Do poznámky protokolu mechanik měření emisí uvede „Povinnou součástí protokolu je příloha o vyčtení řídící jednotky“
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
2.2.16, 19:51 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
dobré to je taková máčka oničem, dofám že celý ten úmysl se dostane do takových problémů, které propletou metodické pokyny a ve finále z toho bude každý blb, celkový výsledek bude záležet na mechanikovi to jsou teda zákony předpokládal jsem že vozidla s LPG budou mít výhodu a tak to i vypadá
|
2.2.16, 20:28 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
21lucas píše: kamos mi poslal tohle
kontrolu, neprovádí se automatizovaně. jen tak dál lukas z toho bude takový nedokonalý stroj který se bude jen promazávat abys vyšel zdráv s červenou jak zas něco zjistíš dej to sem jezdím na 3 stk a všude je jiné kino
|
2.2.16, 20:35 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
rezort dopravy už udělal fatální chybu když pouští do oběhu auta s platnou stk a neplatnou emisní známkou vozidlo s neplatnou emisní známkou přeci nepatří na silnici darkord ano, auto ma byt v poriadku. pokial nie je, tak nema na ceste co robit. a ty auta tam robí vlastním 34 let zbrojní průkaz a před dvěma lety mi ho fízlové= potažmo český stát vystavil nový na pět let a byl neplatný, na průkaze nebyla kolonka datumu vystavení a když počítač v prodejně vyhodnotil pět let od konce platnosti , tak mi platil za čtvrnáct dnů, v podpaží jsem měl nabitou pistoli, kterou jsem musel předložit při vydání ZP a v prodejně mi odmítli prodat náboje pro neplatnost ZP v podstatě jsem se dopustil trestného činu nedovolené ozbrojování měl jsem u sebe nabitou pistoli a neplatný zbrojní průkaz , děkujeme odejděte
Naposledy upravil slovacek.milos dne 2.2.16, 21:07, celkově upraveno 2
|
2.2.16, 20:56 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
|
2.2.16, 21:00 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
[
|
2.2.16, 21:02 |
|
|
venca.m
|
slovacek.milos píše: tak potom veškerá auta co jezdí po městě zmiznou a budem jezdit na motorce, ta může hulit jak stará ku..... a to bude ok Já ti nevím, já sám jezdím starýma autama protože se mi prostě líbí, navíc je to levnější, a myslím že se mě tyto problémy netýkají Navíc nemám pocit že bych tím nějak zvlášť k*rvil životní prostředí, pracuju velkou částí pro polovodičový průmysl, no kdybych to přehnal tak 2l/100km rozdíl ve spotřebě, to do konce života nepošetřím ani na všechny ty řídící jednotky abych vykompenzoval ten mazec na jejich výrobu. A to je skutečně mazec s velkým M, divili by ste se... Jinak si myslím že to moc hroutíte a nebude to tak zlé, a usuzju tak naprosto z ničeho
_________________ Škoda Favorit 136 LS r.v.88 minulost Opel Astra F sedan C16NZ r.v. 93 současnost Opel Astra F hatchback C16NZ r.v. 93 minulost Subaru Legacy kombi EJ20 LPG r.v. 95 současnost Lancia Kappa 2.0 20V VIS LPG r.v. 97 současnost
|
2.2.16, 21:22 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
nehrotíme STK zdražili,
otravují lidi s předpisema které nekorespondují třeba s rokem výroby
měření emisí sleduje parametry pro které stk bude třeba na měsíc přitom neumí změřit emise prostě skutečný stav věci
já na ty stk jezdím i tonda a ty pindy tam pořád posloucháme si vem třeba ostrá hrana do dnešního dne nemá stk ani fízl měřák na ostrou hranu, nikdo nemá měřák na tonované skla, některá nařízení na určité typy motorvých vozidel nejde vůbec namontovat,
kdo chodí se starou feldou na stk a předchozí závady odstraní nemusí nic řešit jen víc zaplatí
|
3.2.16, 07:38 |
|
|
venca.m
|
Že je to dražší jsem zaznamenal, v prosinci jsem platil 700 Kč za STK, v lednu jsem jen na opakovanou za 500 Kč. Chudák ta ženská v okýnku co si o to pětikilo řekla... Opakovaná ten samý den 100 Kč. Mazec.
_________________ Škoda Favorit 136 LS r.v.88 minulost Opel Astra F sedan C16NZ r.v. 93 současnost Opel Astra F hatchback C16NZ r.v. 93 minulost Subaru Legacy kombi EJ20 LPG r.v. 95 současnost Lancia Kappa 2.0 20V VIS LPG r.v. 97 současnost
|
3.2.16, 08:13 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
kdo ví jak dopadnou chudáci co měří jen emise, ty nutí pořád do nějakého školení, kšeftů moc není, a zas kupovat další drahý přístroj podobně jsem dopadl s montáží lpg jen jsem platil jak cyp nula od nule pošla, to co jsem kupoval pak bylo k ničemu a zas platit, co nám dodávali materiál na tom si naráželi nehorázné prachy a nám zbyla kyselá ř.. pokud si nezabruslil mimo zákon tak jen práce a peníze nikde
|
3.2.16, 09:13 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
tak co jak se vám daří válčit na stk? mně v pohodě, staré plečky vydrhnu práškem na vany, disky vytáhnu stříbřenkou, prostě celkový dojem je pak udržovaná kára, vyměním nějaký čep, prasátko, dírku zaplácnu plíškem, spodek postraším https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q= ... QA58Ra0rpAvšechno se jen zdražilo každému řeknu že to stejně nemá cenu obcházet co je vidět benga seberou papíry pokuta a znova na stk
|
15.3.16, 20:34 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
|
15.3.16, 22:44 |
|
|
Kluci z Paky
Vývojář
|
Dobra prace...
_________________ Renault Megane II combi 1.6 16V '05 Ex auta: Renault Megane I Grandtour 1.4 16V '03 Peugeot 106 1.1 '02 Fáčko 136L '89 Bělouš Š Felda 1.3 MPI Color line '99 Lentilka Š Felda 1.3 MPI Combi '97 Fáčko 1.3 Lxi '93 Š 120 LS '78 Beruška
|
15.3.16, 22:49 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
"A" zavady uz nevypisoval (dokonce nasel i vyrobni stitek v motoru) ale klasika - motor, budka brzdove a vyfukove potrubi koroze
|
15.3.16, 22:54 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|