Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 21.6.26, 21:27

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Rychlovarná konvice 
Autor Zpráva
Hluchoň

Příspěvek Rychlovarná konvice
Já vím, že to nejsou auta, ale tady to je samej elekroexpert, tak třeba někdo poradí... Babičce se podařilo pokazit rychlovarnou konvici ETA. Spadla a rozlámalo se držadlo (to jí nevadilo), ale ukazovala mě to s tím, že je asi špatnej vypínač, nešla zapnout. No popravdě, jak to spadlo, tak se to vevtniř rozlámalo a vypínač, který je právě v tom plastovém uchu se urval a tím pádem ona mohla na jeho kryt mačkat jak chtěla a ono nic. Tak jsem to rozebral, vevnitř poslepoval, dal tomu tvary jak mají být a ono to už pracuje. Jde to zapnout, vaří to, nehoří to. Jenže to nevypíná. Na jakém principu to může fungovat? V konvici jsem nenašel nic jako čidlo, jen na dně je něco, možná... Je tam jen ten vypínač, doutnavka a samozřejmě spirála a přívod ve dně konvice. Tam jsem našel jakési plechy, které se dotýkají dna konvice na straně jedné a pravděpodobně teplem se prohnou (asi bimetal) a zatlačí na kontakt a rozpojí fázi i nulák. Po rozpojení těchto kontaktů bych očekával, že vypínač vyskočí a vypne, on to ovšem neprovede. Jak můžou ty vypínače fungovat? Díky

18.8.07, 23:05
Profil ICQ
Příspěvek Reklama

Pan Kapitán

Příspěvek Re: Rychlovarná konvice
Vít Široký píše:
Já vím, že to nejsou auta, ale tady to je samej elekroexpert, tak třeba někdo poradí... Babičce se podařilo pokazit rychlovarnou konvici ETA. Spadla a rozlámalo se držadlo (to jí nevadilo), ale ukazovala mě to s tím, že je asi špatnej vypínač, nešla zapnout. No popravdě, jak to spadlo, tak se to vevtniř rozlámalo a vypínač, který je právě v tom plastovém uchu se urval a tím pádem ona mohla na jeho kryt mačkat jak chtěla a ono nic. Tak jsem to rozebral, vevnitř poslepoval, dal tomu tvary jak mají být a ono to už pracuje. Jde to zapnout, vaří to, nehoří to. Jenže to nevypíná. Na jakém principu to může fungovat? V konvici jsem nenašel nic jako čidlo, jen na dně je něco, možná... Je tam jen ten vypínač, doutnavka a samozřejmě spirála a přívod ve dně konvice. Tam jsem našel jakési plechy, které se dotýkají dna konvice na straně jedné a pravděpodobně teplem se prohnou (asi bimetal) a zatlačí na kontakt a rozpojí fázi i nulák. Po rozpojení těchto kontaktů bych očekával, že vypínač vyskočí a vypne, on to ovšem neprovede. Jak můžou ty vypínače fungovat? Díky

Jestli mas babicku rad, kup ji novou konvici. Jestli po ni budes dedit, tak na muj prispevek zapomen.

Cvokárium: Youtube Instagram

18.8.07, 23:40
Profil ICQ YIM
Hluchoň

Příspěvek 
:D :D :D na dědění se nechystám...

jistěže nová konvice bude, nicméně to fungovalo a tím že se urvalo pár držáků přece nemůže způsobit to, že nefunguje automatické vypínání, spíš jsem něco přehlídl a když mi není jasný princip, pak se to těžko hledá.

18.8.07, 23:52
Profil ICQ

Příspěvek 
já bych se připojil k návrhu č.1-Jestli mas babicku rad, kup ji novou konvici.
nová konvice 1,5l se dá koupit za 299kč (se zárukou) pokud by se i pak něco stalo pak by nezavřeli tebe . ( za neodborný
zásah do el. zařízení)
elektrika je sviňa :lol:

Ford Focus - 1,8 TDDi - 66kW - 1/2001 - Hatchback - Gold http://forum.ford-focus.cz/viewtopic.php?t=9450

18.8.07, 23:59

Příspěvek 
nechci ti nic rikat zaruka uz je na vsecko ze zakona (pokud to nekupuješ u šikmookych přatel) :lol:

Š Favorit, VW Caddy, Octavia III.

19.8.07, 00:05
Profil ICQ

Příspěvek 
Je tam předepnutej bimetal, jak se to jednou rozbije, je to na let do popelnice

19.8.07, 00:16
Profil ICQ
Hluchoň

Příspěvek 
no jo jindro, jenže 800W umělohmotná sračka za tři kila je podobně o ničem, jako rozdělovač z číny... tohle je nerez, eta, 2200W, to za tři kila nekoupím... a protože každá závada má svoji příčinu, chci příčinu najít a když to bude možné a bezpečné, odstranit. Auto taky neházíme do šrotu, když začne vařit. O zas tak neodborný zásah se nejedná, o elektrice něco málo vím a nidky bych nedovolil provoz zařízení, o kterém nemám jistotu jeho správné funkce. I proto jsem se ptal, taky bych mohl říct že se musí vypínat a hlídat.

19.8.07, 00:16
Profil ICQ

Příspěvek 
Vacsina kanvic ma vypinac rieseny tlakom. Ked voda zacne vriet, tlak pary tlaci do vypinaca a vypne. Neviem aku ma babicka rychlovarku ale na nasej to je tak....

19.8.07, 00:25
Hluchoň

Příspěvek 
Vypínač je kolébkový, má dvě stabilní polohy, uložen je izolovaně od tepla v horní části držadla konvice. Pára k němu nemá přístup. Pouze k němu vedou dva dráty, tak jako k většině vypínačů. Bimetal je pod varnou deskou, má s ní kontakt dotykem a jsou tam k vidění zbytky nějaké teplovodivé pasty. Scháma malovat nebudu, ale cestu proudu obvodem popsat můžu: V elektrárně se nasype lopatkou uran do kotle a zatopí se pod ním..... Fáze vede ze zásuvky šňůrou do podstavce, odtud spodem středem do konvice a tady to začíná být teprve zajímavé. Fázový vodič je přerušen kontaktem ovládaným bimetalem, když je konvice studená, je to sepnutý, když je teplá nevim, není tam vidět a rozdělat ji při tom nedovedu. Dále je fáze přivedena do vypínače a odtud zpět dolů do topné spirály umístěné ve dně konvice. Na druhém konci tělesa je opět drát, ten je veden přes další bimetelem ovládaný kontak zpět do podstavce a do zdi, až ke kotli s uranem. Vypínač nemá s bimetalem mechanickou vazbu. Paralelně ke spirále je připojena doutnavka.

Normálně mě z toho začíná hrabat, už potřetí jsem to rozebral, zkoumal jsem jestli tam nemůže někde strašit pára (mohlo by se stát, že jsem ji zalepil díru), ale nemá tam kudy jít, žádnou díru tam nikdy neměla. Asi pudu chrápat.

19.8.07, 01:09
Profil ICQ

Příspěvek 
Ruprt píše:
Vacsina kanvic ma vypinac rieseny tlakom. Ked voda zacne vriet, tlak pary tlaci do vypinaca a vypne. Neviem aku ma babicka rychlovarku ale na nasej to je tak....

presne tak, každá kanvica je tak riešená, keď necháš dekel otvorený tak nevypne žiadna, keď ho zavrieš tak tlak ktorý vytvorí vriaca voda tú horúcu paru pretlačí takým kanálikom niekam dole k vypínaču, tam je tepelné čidlo ktoré ju vypne...

19.8.07, 01:12
Hluchoň

Příspěvek 
michalkatka píše:
Ruprt píše:

presne tak, každá kanvica je tak riešená, keď necháš dekel otvorený tak nevypne žiadna, keď ho zavrieš tak tlak ktorý vytvorí vriaca voda tú horúcu paru pretlačí takým kanálikom niekam dole k vypínaču, tam je tepelné čidlo ktoré ju vypne...
dekl mi k tomu nedala, michale, zase jsem ji rozdělal, zkoumám to tady jako magor a nějaká malá díra tady je a k vypínači vede, ale je to fakt malý, zítra to poskládám a zkusím na to nějaký dekl dát a uvídíme

19.8.07, 01:21
Profil ICQ
Hluchoň

Příspěvek Hotovo !
Michale, Ruprte, díky, bylo to ono, dal jsem dekl a vypíná. A já tam celou dobu hledal elektromechanický princip, parní stroj mě skutečně nenapadl. Děkuju.

19.8.07, 08:43
Profil ICQ

Příspěvek 
Počkej to jako fakt konvice vypíná na páru? Ty krávo a já že je tam bimetal

19.8.07, 09:26
Profil ICQ

Příspěvek 
A co z toho plyne? Když spadne konvice za 3 kila vydrží stejně jako konvice za 1000,- tak proč kupovat drahé věci. Teď náhodou se to podařilo opravit ale stejně ta konvice jednou doslouží a bude se muset koupit nová, já teda radši každej 3tí rok koupím novou konvici za 3-400 než abych každý 4tý rok kupoval konvici za 1000,-

A to tu konvici za 3kila vyhazuju po třech letech preventivně.

Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div :-D

19.8.07, 11:33
Hliník navždy.

Příspěvek 
Kristensen píše:
A co z toho plyne? Když spadne konvice za 3 kila vydrží stejně jako konvice za 1000,- tak proč kupovat drahé věci. Teď náhodou se to podařilo opravit ale stejně ta konvice jednou doslouží a bude se muset koupit nová, já teda radši každej 3tí rok koupím novou konvici za 3-400 než abych každý 4tý rok kupoval konvici za 1000,-

A to tu konvici za 3kila vyhazuju po třech letech preventivně.

No s timhle nesouhlasim, u mamy v praci si koupili Sencor za par kil a za mesic v riti, potom zase naka levna a to samy. Ted drazsi TEFAL a zatim drzi :)

Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.

19.8.07, 11:46
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další