Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 19.6.26, 18:24

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
 skrátené pružiny a podložky pod kolesá 
Autor Zpráva

Příspěvek skrátené pružiny a podložky pod kolesá
Mám tu tému, ktorá sa asi u mnohých stretne s odporom.

1. Chcem dopredu osadiť kratšie pružiny. Kto to robil, prosím skúsenosti (alebo, ak sa to tu už riešilo, iba ma navigujte, kde to mám hľadať) - ďakujem. Inak, v princípe viem ako, iba ma zaujíma, či nebýva problém vybrať spodný čap napravy(excentrický) a dať ho potom naspäť.

2. Podložky by som chcel iba dozadu a to nasledovne: nechcem tie 3 cm, čo sa bežne používajú. je to podľa mňa veľa a extrémne to zvýši neodpružené hmoty (lebo musia byť oceľové). Chcel by som dať dolu bubny, vylisovať z nich skrutky na uchytenie kolies, dať vyrobiť skrutky (z ocele 12050, zakaliť, popustiť) dlhšie o 1,7 cm (tie nalisovať do bubnov) a súčasne dať vyrobiť 1,7cm podložky s priechodzími dierami z duralu - robil to niekto takto?

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

31.5.06, 20:54
Příspěvek Reklama

Příspěvek Re: skrátené pružiny a podložky pod kolesá
ferrari píše:
Mám tu tému, ktorá sa asi u mnohých stretne s odporom.

1. Chcem dopredu osadiť kratšie pružiny. Kto to robil, prosím skúsenosti (alebo, ak sa to tu už riešilo, iba ma navigujte, kde to mám hľadať) - ďakujem. Inak, v princípe viem ako, iba ma zaujíma, či nebýva problém vybrať spodný čap napravy(excentrický) a dať ho potom naspäť.

2. Podložky by som chcel iba dozadu a to nasledovne: nechcem tie 3 cm, čo sa bežne používajú. je to podľa mňa veľa a extrémne to zvýši neodpružené hmoty (lebo musia byť oceľové). Chcel by som dať dolu bubny, vylisovať z nich skrutky na uchytenie kolies, dať vyrobiť skrutky (z ocele 12050, zakaliť, popustiť) dlhšie o 1,7 cm (tie nalisovať do bubnov) a súčasne dať vyrobiť 1,7cm podložky s priechodzími dierami z duralu - robil to niekto takto?

Nejsem sice příznivcem takovýchto úprav, ale ad.1.: ten excentrický čep nemusíš vyndavat, stačí, když vyšroubuješ matku svislého čepu a vyťukneš svislák - když ho pravidelně mažeš, ani ho nemusíš vyťukávat - vypadne sám.
Pod spodní rameno si po zvednutí auta dej hever a po vyšroubování matice svisláku spusť rameno dolů (pozor, ať tě nepraští pružina).
Při nandavání čepu nazpět klade pružina odpor, ale jde to zvládnout v jednom člověku i s nezkrácenou pružinou.
Tento postup je jednodušší než vyndavat ten excentr, navíc si nerozhodíš geometrii (odklon) a můžeš zkontrolovat, v jakym stavu jsou svisláky - rovnou vyměň ty plastové třecí kroužky a prachovky čepů a pořádně promaž maznicí s A 00.
Jinak když zkrátíš pružiny, bude auto skoro furt na dorazech a ty odejdou. Pak bude nlátit rameno o nápravnici...

130LPG 130L 86 - denní vůz
1000MB MB 69, 1.8.68
Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... ;)
Škoda 742 Forever Team

31.5.06, 21:34
Profil ICQ

Příspěvek Podlozky
Podlozky jak ty rikas mam i ja,ale 3cm a taky bez problemu.Srouby jsem ale nevyrabel ale obednal teba na reviloshop.Maji 60mm a 100mm myslim a ten levnejsi za 60kc kus.Delaji to z 11 nebo 15 ocely.Podlozky nemusi byt nutne z duralu ale trabe i z hliniku pokud budou jen pruchzi.Taky se daji podlozky udelat ze starych naboju prednich kol,tada pokud nekomu nevadi ze to bude z ocel-litina a ma pristup k soustruhu.daji se tak udelat 1,5cm.
Skode zdar.

1.6.06, 17:03

Příspěvek Re: Podlozky
ešte iba dodatok k skracovaným pružinám.

jedna známa kúpila Favorit a na STK jej zistili vadné zadné tlmiče, po rozobratí zistili že boli skracované pružiny (prečo asi odišli tlmiče???)...

môj názor je že pružiny sa skrátiť dajú, ale musí sa vyrobiť podložka ktorá vytvorí dosadaciu plochu celemu obvodu struny, inak tá struna tlačí tlmič mimo osi...

inak podľa mňa struny iba originál...

3.6.06, 08:29

Příspěvek 
Michalkatka: vedel som ,že takto nejako zareaguješ. Viem, viem. Ale ja chcem jemne skrátené pružiny (predok nižší o cca 3-4 cm) Mám pružiny, kt majú vytnorené dosadacie plochy (netvrdím, že je to na 100%, ale nie je to iba ufiknuté...). A myslím, že to nemôže tlačiť tlmič mimo osi, pružina nemá nič spoločné s tlmičom (myslím, nie sú v mechickom kontakte...)
Ultim: ale tie z predných kotúčov už nebudú priechodzie (a potom, nie je 1,5 cm málo na uchytenie o bubon) ? Alebo to myslíš nejako inak?
Bukaj: vďaka za radu, preverím tú možnosť. Aj tak som chcel tie podložky maniť. Iba sa bojím, že to nepôjde tak ľahko, lebo som auto kúpil nedávno a vyzerá, že nápravu nikto nikdy nemazal...A tie dorazy - poznám extrémne znížené škodovice, ale ja chcem iba jemne.

Megane 1,9D

3.6.06, 14:47

Příspěvek 
ak chceš mať predok nižší, voz v predu v kufri 50kg( prípadne 2x) cementu a budeš lepšie sedieť v zákrutách... a na mieste neotočíš volantom.

ale vážne, na Š 125 v predu by skrátená pružina nemala mať až taký vplyv, ako na Favorite v zadu tam je tlmič nosič lôžka pružiny... aj tak by som to nerobil, skôr by som sa snažil zohnať nejaké staršie vysedené pružiny.

a k tým rozširovacím podložkám som už svoje napísal, nebudem sa opakovať.

3.6.06, 15:09
Příspěvek Podlozky a pruziny
Ferrari:1-Pruzinu muzez celkem beze zmeny pruziciho ucinku zkratit na kazde strane o pul zavitu.Me se podarilo sehnat jedny celkem fakt dost unavene,takze me stacil ten pul zavit jen na jedne strane.Skousel jsem i vic zkracene ale pak ta jizda po nerovnostech byla hruza a des,radio preskakovalo a pri parkovani k obrubniku jsem ten predni plech mel porad pokrceny. :roll:
2-Ty podlozky z prednich naboju jsou samozrejme pruchozi,jsou to takove ty za malo penez malo muziky. Kdyz si ale vemes ze to musi udrzet kolo,kdyz je to naboj,tak proc by to nemohlo fungovat jako podlozka??? :?:

Zatim skode zdar

5.6.06, 15:04

Příspěvek Re: Podlozky a pruziny
Anonymous píše:
Ferrari:1-Pruzinu muzez celkem beze zmeny pruziciho ucinku zkratit na kazde strane o pul zavitu.Me se podarilo sehnat jedny celkem fakt dost unavene,takze me stacil ten pul zavit jen na jedne strane.Skousel jsem i vic zkracene ale pak ta jizda po nerovnostech byla hruza a des,radio preskakovalo a pri parkovani k obrubniku jsem ten predni plech mel porad pokrceny. :roll:
2-Ty podlozky z prednich naboju jsou samozrejme pruchozi,jsou to takove ty za malo penez malo muziky. Kdyz si ale vemes ze to musi udrzet kolo,kdyz je to naboj,tak proc by to nemohlo fungovat jako podlozka??? :?:

Zatim skode zdar

vďaka za rady. POdložky z nábojov- veľká výhoda asi bude, že majú vystraďovacie krúžky (aspoň tie M - kové)
A pružiny - ako si ich menil, čo si rozrábal?

Megane 1,9D

5.6.06, 21:11
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 8 ]