|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 7 ] |
|
| Autor |
Zpráva |
|
d.a.e.w
|
 Potřebuju pár rad
Sem uplnej amatér. Mám svoje první auto Škoda Felicia 136 LXI PLUS a vím o autech prd. Chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi benzinem 95 a 98. Tankoval sem 95, tak nevím jestli je problém když natankuju 98. Může se to mixovat? Další problém je, že mám pocit, že moc hřeje motor. Když jedu, tak je to v pohodě, ale jak jedu pomalu v po městě, furt stojím, nebo popojíždím, když je velký provoz, tak to leze na 100 až 110. Napadlo mě zapnout topení v autě na plno, aby to odvádělo horký vzduch a myslím, že to dost pomáhá, pak to je většinou v pohodě, ale začíná léto a takhle se to nedá  )) Je to normální? Neřeknu u náký starý škodovky... Vím, že Ventilátor funguje. Kolikrát jede ještě nákou dobu po tom co vypnu motor. Chladící kapaliny je taky dost. Další věc je, že olej, ten co se dolévá jedno ročně, bo po 10000 km je tam údajně novej, ale když se podívám na risku, tak je to na spodní hranici. Asi by tam mělo být víc ne? Nevím jakej olej tam je, ale můžu zjistit. Když budu vědět co tam je, stačí to prostě dolít? Nebo nějak celý vyměnit? Ještě jinej problém je, že pokud se rozjíždím, nebo řadím na vyšší stupeň a nemá to správný otáčky, tak se to trošku dusí, což je normální, ale vydává to zvuk, kterej mi připomíná diesel, prostě takovej traktorovej. Přijde mi to, jakoby bylo něco volnýho. Celkově mi to auto příjde totálně rozdrbaný, protože je to sice jen 1.3 ale myslím, že by to mělo táhnout líp (je to bída) a taky se mi stává, když vytočím motor do vysokých otáček, třeba při rozjezdu tak se semtam zaškube. Koupil jsem to auto dost levně od kámoše, takže sem nečekal žádnej zázrak, ale stejně... aby se to někde nevysralo a konec. Jen tak pro informaci žiju v Anglii a ten kamoš, od kterýho to mám, už je zpátky v Česku a moje angličtina není tak dobrá, abych se domluvil v servisu a všechno jim vysvětlil, tak jak bych chtěl  / Díky za rady, Dave
|
| 19.6.06, 21:20 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Nepér
Registrován: 2.2.06, 23:27 Příspěvky: 7662 Bydliště: Praha východ
|
Hi,
ad benzín, lej tam 95, 98 je naprosto zbytečný, tuším, že slabší verze felícíí 1.3 mohly i na 91, ale stojí to stejně, jako 95, takže tankuj 95, mixovat se to může, hlavní je, že to nemá o.č. pod 95.
Ad teplota když to (thermometer) neleze do červenýho pole (red area), tak je to ok, jednou za 2-3 roky by se měla měnit chladící směs (cooling mixture).
Ad olej, měl by mít alespoň výkonovou specifikaci API SJ/CF a teplotní specifikaci 15W40 (mineral) lepší je 10W40 (semi-synthetic) a 0W40 (synthetic) už je zbytečný luxus. Takže tam dolej buď to co tam je, nebo si kup litr oleje 15W40 a nalej to tam, nic se nestane, olej be se měl měnit max. jednou za 2 roky, obvykle rok, nebo po ujetí 10 000 km (6 200 mil), podle toho, co nastane dřív. S olejem se vždy mění i olejový filtr a většinou i vzduchový filtr. Jo ješte od spodní rysky po horní je to zhruba 1 litr (0,22 Gallonu) a během těch 10 000 km by neměl klesnout od horní rysky po spodní.
Ad rozjíždění a řazení, podle toho co píšeš máš ještě mokrý papíry (no, já řídím taky teprve 2 roky...  ), takže se to spraví, až to budeš mít "v noze"  jestli se ti na tom něco nezdá, nech si to někým zkušenějším projet...
Toť asi vše. (That's all)
_________________ "Šlápněte na to trochu, ať nemusím brzdit!"
Naposledy upravil Nepér dne 20.6.06, 01:34, celkově upraveno 1
|
| 19.6.06, 23:16 |
|
 |
|
Návštěvník
|
díky za rady. Mokrý papíry nemám. Jezdil sem docela dost v práci s firemním a doma s matčiným favoritem a přijde mi, že to jezdilo líp než teď ta fabia. Rozjiždět se umím, ale prostě je to slabý + ten zvuk tak nevím. Jinak říkáš, že když tam doleju litr oleje 15W40, přestože nevím, co tam mám, tak je to v pohodě?
|
| 20.6.06, 00:37 |
|
 |
|
Nepér
|
Jestli je v tom "lepší" olej, než 15W40, tak ho to trošku "zhorší", ale nikdy to nemůže být horší, než 15W40, pak by to odpovídalo třeba 13W40... jestli víš, co tam bylo za olej, měl bys dolít ten samý, ale když doliješ "jen obyčejný" 15W40, nic se nestane, přinejhorším tím trošku znehodnotíš "lepší" olej...
Citace: jezdilo líp než teď ta fabia doufám, že jen překlep...
Jestli se to chová divně, raději to nech někde prohlídnout...
|
| 20.6.06, 01:37 |
|
 |
|
daew
|
jojo překlep  ) ...jezdilo líp než teď ta Felicia...
|
| 20.6.06, 08:31 |
|
 |
|
Larry
Registrován: 16.6.06, 15:54 Příspěvky: 8 Bydliště: Hrabovka (Trencin)
|
Skubani pri vysokych otackach.
Je to normalne pretoze riadiaca jednotka rozpozna kriticke otacky a automaticky obmedzi vstrekovanie paliva
citacia z http://www.stekly.wz.cz/bmm.html 'omezeni otacek'
Extrémně vysoké otáčky by mohly vést ke zničení motoru (ventily, ojnice,...). Omezením otáček se zabrání překročení maximálně povolených otáček. Při malém překročení, pro každý motor pevně definovaných otáček, potlačí řídící jednotka vstřikovací impulsy. Jakmile poklesnou otáčky pod předepsanou hodnotu, je vstřikování opět obnoveno. Řidič většinou omezení rozpozná a je tak donucen změnit rychlostní stupeň.
_________________ FORMAN 136 GLXi Solitaire
|
| 20.6.06, 15:14 |
|
 |
|
Nepér
|
No, to už musí být ale opravdu extrém, jednou jsem trápil 1.3 MPI do prudkého kopce s Tranzitem na laně, do serpentýn za 1, s meziplynem, otáčky šly někam přes 5 tísíc (nevim přesně, ale bylo to v červeném poli) a omezovač nic... jinak po rovině to víc jak 65 nejelo...
Taky by bylo dobré vědět, jestli máš MPI nebo SPI...
|
| 20.6.06, 23:02 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|