Autor |
Zpráva |
Oldřich Starý
|
Aušusy na trhu
V tomto tématu bych chtěl vyvolat bouřlivou diskuzi na téma Aušusy na trhu, neboli s jakým křápem z oblasti autodílů a příslušenství jste se setkali, za účelem varovat se navzájem.
1) Startovací kabely: Jistě jste si všimli bohaté nabídky těchto kabelů v supermarketech. Pozor, jde o nefunkční zmetky z drátu cca 2,5-6mm2 (uvedeno 100 - 500 A, délka 3 m), které jsou pro dojem masivnosti v tlustostěnné bužírce - ta dočasně ochrání uživatele od popálení žhavým drátem při používání. Ze studijních důvodů jsem je koupil, obavy se potvrdily, mají takový odpor (ty kabely), že pastorek startéru do zaleze, pohasnou kontrolky, ale víc nic. Při tom na nich zůstane úbytek napětí cca 10V. Ty 2V co zbydou nic nezmůžou. Šlo o značku FILSON. Ostatní značky jsou stejné, mívám pocit, že uvedená firma je balírna, nikoliv výrobce.
2) Rozmrazovací sprej: Nevím kde je chyba v tom, co dělám, ale když ho nastříkám v mrazu na sklo, led roztaje, utřu to stěračema, rozjedu se a okamžitě mám na skle neprůhledný ledový škraloup. Totéž platí po aplikaci zevnitř auta, když párkrát dýchnu. Šlo o rozmrazovač ROX
3) Zimní kapalina do ostřikovačů: jakmile se dostane na okno, po rozetření stěrači zamrzá (mám tam neředěný koncentrát do -40 C).
P.S. odehrálo se v mrazu -15 C
|
8.2.06, 14:12 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
vopaje
|
Dobré téma.Plno z nás si určitě udělá vlastní úsudek z tohoto fóra zda koupit,či ne.
Jenom u té kapaliny není název ani výrobce./je jich plno a určitě né všechny stojí za nic/
čus
|
8.2.06, 17:42 |
|
|
Mirec
|
Stierace
Ja mam zle skusenosti so stieracmi celneho skla znacky Filson, ktore som pomerne lacno kupil v hypermarkete. Namontoval som ich pred zimou ale uz po prvych silnych mrazoch gumicky stvrdli a zacali sa lamat. ( mozno boli len na letnu prevadzku )
|
8.2.06, 18:43 |
|
|
scifichna
|
stierace z tesca
tiez som ich kupil. Po prvej zime a lete sa mi rozpadol plast, ktorym sa upinali na kovove ramena. Rozdrobil sa.
|
9.2.06, 10:45 |
|
|
Peter50kw
|
Re: stierace z tesca
scifichna píše: tiez som ich kupil. Po prvej zime a lete sa mi rozpadol plast, ktorym sa upinali na kovove ramena. Rozdrobil sa. Na stierace pozor - ja som kupil v hypermarkete stierace. Po roku sa nastastie jeden rozpadol. Po vymene za lucas som pochopil, kde bol problem s vyhladom z auta v noci. Biely film co ostaval na okne sposoboval nevhodny material gumiciek. Tak pozor - neznackove stierace nielen ze malo vydrzia. Ono ani dobre zotriet okno nieje samozrejmost.
|
9.2.06, 11:21 |
|
|
Bukaj
|
Ohledně nemrznoucí směsi do ostřikovačů - při studeném skle (dokud se nezahřeje od topení) na něm zmrzne sebelepší směs - je-li rozetřena stěračem do tenounké vrstvičky - přecejenom obsahuje určité procento vody
Vzpomněl jsem také na jeden šunt - silentbloky motoru na Š 120 - 90,- / ks, značku nevim, nebyla tam - po roce se roztrhly
vůbec pryžové výrobky stojí poslední dobou za ho... - různé manžety a prachovky a těsnění (třeba manžety hřeben. řízení - dva měsíce životnosti), blbý je, že se nedá zjistit výrobce, a jde o štěstí.
A jaký máte s gumou zkušenosti vy
|
9.2.06, 12:03 |
|
|
Mirec
|
Bukaj píše: A jaký máte s gumou zkušenosti vy
Ja preferujem Durex
|
9.2.06, 13:19 |
|
|
Miroslav Svoboda
|
Nektere mototechny se specializuji na smejdy a ruzne nekvalitni nahrazky :)
Nekupujte nic bez oznaceni vyrobce. Skoro vsechno se da sehnat kvalitni a original, i kdyz Vam prodavac bude tvrdit opak.
Manzety na homokineticke klouby nebo na rizeni - vyvarujte se manzet za 50Kc. Nic nevydrzi. Original sice stoji 100Kc az 200Kc, ale stoji to za to. Podobne pozor na druhovyrobni hlavni brzdove valce, prasatka (neboli zadni brzdove valecky), napodobeniny motorku do ostrikovacu, napodobeniny starteru, smejdove silentbloky a hadice, podezrele levne noname brzdove desticky, nekvalitni karosarske dily z mizerneho plechu a s mizernymi tolerancemi, atd. S reklamacemi obvykle neuspejete. Obecne pozor na vsechno, co nema oznaceni vyrobce, nejlepe take poradny obal a navod/zarucni list.
Obcas z Vas prodavaci v mototechnach budou delat debila, ze originalni nahradni dily za ty penize jsou zbytecne apod. NEJSOU. Takove manzety homokinetickych kloubu se originalni sakra vyplati. Jenze je ve vetsine mototechen nenajdete.
Obchodnici prodavajici smejdy na nich maji obvykle obrovsky zisk, malokdy mene nez 100%. Na kvalitnich dilech si vsak malokdy prirazi vic jak 70%. Priklady z jedne prodejny smejdu v Praze: Plagiat motorku do ostrikovacu, ktery vydrzi 3 mesice, stoji 190Kc. Nakupni cena podle zdroje z velkoobchodu cca 100Kc. Original motorek SEV Litovel prodejni cena U 2R-Rektorys 256Kc. Dle webu SEV Litovel nakupni cena nad 200ks je 185Kc. Prodejni cena hlavniho brzdoveho valce: plagiat 700Kc, original 990Kc. Prasatka na favo: plagiat 120Kc, original 230Kc. Manzety na homokineticke klouby: plagiat 25-50Kc, vydrzi cca pul roku/10.000km; original 160Kc, vydrzi bezne 5 let a 80.000km. Co se starteru tyka vyjadreni a zkusenosti zakazniku jsou na strankach Magnetonu. Tahle vypecena mototechna ma jeste tu drzost tvrdit, ze je na dily zaruka jen pul roku, jelikoz jsou vyrobene pred koncem roku 2003. To je blbost. Prodej takovych veci se zkracenou zarukou byl mozny jen do konce roku 2004. Proste sou to smejdi a zkousej Vas natahnout a zblbnout jak se jen nechate.
Vetsi koncentraci debilu a podvodniku nez jsou v autoservisech a prodejnach nahradnich dilu jsem nikde jinde nevidel. Srovnatelne je to snad jen s realitnimi makleri a financnimi poradci :) Cestnym vyjimkam se omlouvam.
|
9.2.06, 20:13 |
|
|
kwiko
|
Zatial som nenasiel gumenu vec s druhovyroby co by za nieco stala. Naposledy som v marci menil vyfuk (forman) aj gumenymi segmentmi na com to drzi (original mal uz 10rokov) a v septembri mi vyfuk zase odpadol ((
|
9.2.06, 20:21 |
|
|
kdoasi
|
spony na hadice
Spony na hadice značky DAGA (všechny velikosti). Šmejdy, nejdou utáhnout, protáčí se šroubek.
|
9.2.06, 23:40 |
|
|
Jiří Čech
Moderátor
|
Mám velice dobrého kamaráda, který má vlastní prodejnu dílů. Z jeho zkušenosti vyplývá, že tyto levné díly prodávat musí, protože je zákazníci chtějí!!! Má na skladně jak noname, tak značkové díly, cenové relace zhruba viz. příspěvek M. Svobody. Jinak pokud dostanete pryžový díl z Rubeny Náchod, tak je to trvalka, většinou má na sobě nápis výrobce, nebo aspoň z čeho je vyrobený (EPDM). Co se týká druhovýroby, tahají se sem věci z Polska, Taiwanu, Číny, Turecka, viděl jsem turecké písty na Favo, úplně jiný tvar dna a nemají dilatační vložku. Dokonce i plechy se sem vozí až z Taiwanu!!! Jsou poznat podle toho, že jsou špičkově zabalené, ale skoro vůbec nesedí na místo, kam patří...
Stěrače - pouze českou výrobu, žluté trojúhelníkové krabice (nevzpomenu si teď na výrobce, ale je to někde v Berouně). Ohledně nemrzek na sklo - obsahují líh, který se rychle odpařuje, tím snižuje teplotu a tak zbylá voda na okně zmrzne. Snažte se shánět klasický Glacidet z Velvany, různé Sherony a další od Hekry fungují dobře pouze neředěné. Sice nezamrznou v nádržkách, ale na okně je to hrůza.
Víčka a palce - musí mít na sobě znak výrobce, PAL je tam měl, Hanhart je tam má také. Jakmile tam není, jsou to Turci, nebo nějaká družstva či soukromníci, kteří si moc hlavu s kvalitou použitých plastů nelámou.
Startovací kabely - už jsem se k nim jednou vyjadřoval v diskuzi, pokud si ho neuděláte z 25 mm2 kabelu sami, startovací kabel prostě nemáte, jenom průvan v peněžence... Jako nouzovka na dobíjení aku z druhého vozidla snad ano, ale to je tak asi vše...
Brzdové destičky - jak na nich není napsané Ferodo atd. nebrat, možná se hodí jako podložka pod nohu stolu, ale na brzdění ne.
Díly ze Škody Auto - sice drahé, ale skutečně funkční a správně rozměrově. Na Octavii používám tyto výhradně, firma to zaplatí a já jsem zatím nikde nezůstal viset. Mám už najeto 193 000 km, dvakrát měněné rozvody zcela bez problémů. Už jsem měnil žhavící svíce, opět za origo, prostě nejsem zvědavý na to, abych ráno přišel k autu při -20°C a nenastartoval.
A v supermarketech nenakupujte díly na auta, tam tomu rozumí jako koza petrželi... Prodávají to, co je nejlevnější v nákupu za ceny jako v Ritzu...
_________________ J.
|
11.2.06, 10:31 |
|
|
Bukaj
|
Miroslav Svoboda píše: Nektere mototechny se specializuji na smejdy a ruzne nekvalitni nahrazky Nekupujte nic bez oznaceni vyrobce. Skoro vsechno se da sehnat kvalitni a original, i kdyz Vam prodavac bude tvrdit opak. Manzety na homokineticke klouby nebo na rizeni - vyvarujte se manzet za 50Kc. Nic nevydrzi. Original sice stoji 100Kc az 200Kc, ale stoji to za to. Podobne pozor na druhovyrobni hlavni brzdove valce, prasatka (neboli zadni brzdove valecky), napodobeniny motorku do ostrikovacu, napodobeniny starteru, smejdove silentbloky a hadice, podezrele levne noname brzdove desticky, nekvalitni karosarske dily z mizerneho plechu a s mizernymi tolerancemi, atd. S reklamacemi obvykle neuspejete. Obecne pozor na vsechno, co nema oznaceni vyrobce, nejlepe take poradny obal a navod/zarucni list. Obcas z Vas prodavaci v mototechnach budou delat debila, ze originalni nahradni dily za ty penize jsou zbytecne apod. NEJSOU. Takove manzety homokinetickych kloubu se originalni sakra vyplati. Jenze je ve vetsine mototechen nenajdete. Obchodnici prodavajici smejdy na nich maji obvykle obrovsky zisk, malokdy mene nez 100%. Na kvalitnich dilech si vsak malokdy prirazi vic jak 70%. Priklady z jedne prodejny smejdu v Praze: Plagiat motorku do ostrikovacu, ktery vydrzi 3 mesice, stoji 190Kc. Nakupni cena podle zdroje z velkoobchodu cca 100Kc. Original motorek SEV Litovel prodejni cena U 2R-Rektorys 256Kc. Dle webu SEV Litovel nakupni cena nad 200ks je 185Kc. Prodejni cena hlavniho brzdoveho valce: plagiat 700Kc, original 990Kc. Prasatka na favo: plagiat 120Kc, original 230Kc. Manzety na homokineticke klouby: plagiat 25-50Kc, vydrzi cca pul roku/10.000km; original 160Kc, vydrzi bezne 5 let a 80.000km. Co se starteru tyka vyjadreni a zkusenosti zakazniku jsou na strankach Magnetonu. Tahle vypecena mototechna ma jeste tu drzost tvrdit, ze je na dily zaruka jen pul roku, jelikoz jsou vyrobene pred koncem roku 2003. To je blbost. Prodej takovych veci se zkracenou zarukou byl mozny jen do konce roku 2004. Proste sou to smejdi a zkousej Vas natahnout a zblbnout jak se jen nechate. Vetsi koncentraci debilu a podvodniku nez jsou v autoservisech a prodejnach nahradnich dilu jsem nikde jinde nevidel. Srovnatelne je to snad jen s realitnimi makleri a financnimi poradci Cestnym vyjimkam se omlouvam.
No jo, ale kde koupím originální díly a jak je poznám (třeba ty pryžový)
|
11.2.06, 10:34 |
|
|
Mirek Svoboda
|
Originalni dily obvykle koupite v autorizovanem servisu-prodejne, v Praze vim o Auto Jarov. Napr. manzety na homokineticke klouby tam sezenete original viz muj clanek o vymene manzet. Pokud tam pujdete, musite presne vedet, co chcete. Maji toho fakt hodne, ale casto to nedokazi na prvni pokus spravne najit a poznat - nekolikera zkusenost! Jinak to, ze je neco z Rubeny, jeste neznamena, ze je to kvalitni. Bohuzel. Mam dojem, ze je nekde sklad se zasobami starymi deset a vic let a z toho s oblibou obchodnici nakupuji. Takze je to sice Rubena, ale guma je tvrdsi, ma podivny sedavy povlak a vydrzi jen o neco vic nez totalni smejd. Nebo se prodavaji plagiaty Rubeny.
|
12.2.06, 21:58 |
|
|
Bukaj
|
Mirek Svoboda píše: Originalni dily obvykle koupite v autorizovanem servisu-prodejne, v Praze vim o Auto Jarov. Napr. manzety na homokineticke klouby tam sezenete original viz muj clanek o vymene manzet. Pokud tam pujdete, musite presne vedet, co chcete. Maji toho fakt hodne, ale casto to nedokazi na prvni pokus spravne najit a poznat - nekolikera zkusenost! Jinak to, ze je neco z Rubeny, jeste neznamena, ze je to kvalitni. Bohuzel. Mam dojem, ze je nekde sklad se zasobami starymi deset a vic let a z toho s oblibou obchodnici nakupuji. Takze je to sice Rubena, ale guma je tvrdsi, ma podivny sedavy povlak a vydrzi jen o neco vic nez totalni smejd. Nebo se prodavaji plagiaty Rubeny.
Hmm, tak to jsem zrovna nechtěl slyšet - AUTO JAROV
Ale přesto děkuji
|
12.2.06, 22:02 |
|
|
Mirek Svoboda
|
Ad AUTO JAROV - Auto bych si k nim do servisu urcite nedal! Nepoznaj od sebe napr. pojistovaci krouzek na hnaci hridel u fava, ktery patri do prevodovky a ktery patri do vnejsiho homokinetickeho kloubu. Oni jsou z ruzne tlusteho dratu.... jeeee, fakt??!
Kdyz uz tady probirame servisy, znam v Praze a okoli jediny dobry autoservis (vyzkousel jsem cca 10), ktery mi poradil Jiri Cech a shodou okolnosti ho mam ted asi 500m od baraku (Velka Ohrada, pan Zizala). Jeden cas tu par lidi chvalilo Vasendu na Harfe. Moje zkusenost s Vasendou neni moc dobra. Jednoduchou vec jako je nastrikani spodku bitumenem zvladnul celkem dobre. Zavareni diry v podbehu taky celkem uslo, ale zamaznul to sanitarnim silikonem i pres me vyslovne prani, aby tam nic nepatlal. Silikon jsem musel pracne dostavat dolu. To nejhorsi me teprve cekalo. Poradil jsem dobremu kamaradovi, aby si tam nechal vymenit tlumice u Opla Corsy. Zprasil to nehoraznym zpusobem, nahore si udelal nove diry na srouby a pritahnul je tak blbe, ze se to tam vakla a boucha to. Takze to bude muset na predelavku. Potom mel kamarad jeste problem s pridrenym prednim brzdicem, ktery se projevoval obcasnym neprijemnym piskanim. Vasenda si vzal 300Kc za vycisteni, ale problem byl porad. Nabizel vymenu brzdice, ktery ovsem na Oppla stoji brutalni penize. Pan Zizala brzdic skutecne vycistil a problem zmizel.
Jeste bych mohl popisovat, jak mi v jednom "servisu" kousek od Prahy, kde jsem driv bydlel, menili prahy na facku a potom mi teklo dverma, jelikoz se jim zkrivila kastle. Jinde mi pri zavarovani diry v podbehu rozbili plastovy kryt na LPG nadrzi a delali, ze tam vubec nebyl. Pak jsem nasel rozbity plast hozeny pod sedackou. Jinde mi zase menili gufero na tahlu razeni v prevodovce a vysledek byl ten, ze z toho tekl olej jeste vic, protoze jazycek toho noveho gufera roztrhli o diru na cep... a spoustu jinych prihod. Proste najit dobry servis je pomalu jako vyhrat ve sportce. A v zadnem pripade neplati drahy=dobry nebo autorizovany=dobry.
|
13.2.06, 11:24 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|