izyx
|
OBD konektor a vyvedena CAN zbernica
Dobry den,
prosim Vas o radu ohladne konektora OBDII a vyvedenej CAN zbernice na danom konektore. Potreboval by som vediet, ci vyvody cislo 6 a 14, ktore su oznacene ako CAN High/Low (J2284) su aktivne (ci je na nich naozaj vyvedeny CAN signal). Ak su aktivne, viete poradit s akou prenosovou rychlostou pracuju? V pripade, ze aktivne nie su ako je mozne na dane vyvody priviest signal z komfortnej zbernice?
Aby som to trochu priblizil:
Mam spravit zariadenie, ktore bude monitorovat stav vozidla prostrednictvom CAN zbernice. V automobile su minimalne dve, a to komfortna (ovladanie stahovania okien, budiky, radio, apod) a motorova (motor, ABS, airbagy apod).
Prva z nich "komfortna" pracuje napriklad v octavii rychlostou 100kbps. Druha tzv "motorova" pracuje v octavii rychlostou 500kbps. Obe tieto zbernice sa lisia okrem rychlosti aj napatovymi urovnami.
Moje zariadenie by sa malo napojit na CAN zbernicu v aute a zachytavat komunikaciu medzi tymi riadiacimi jednotkami. Uvazujeme o zaznamenavani udajov z komfortnej CAN, pretoze sa tam da zistit rychlost auta, otacky motora, otvorenie/zatvorenie okien, dveri a pod.
Kedze sa nechceme/nemozeme priamo napojit na kable, pripajame sa na konektor pre diagnostiku tzv OBDII (je pod volantom). Na vyvodoch 6 a 14 tohoto konektora by mala byt vyvedena niektora z tych CAN zbernic (bud komfortna alebo motorova). Ja som sa na tento konektor uz pripojil ale zariadenie mi nic nezaznamenalo (zariadenie sme pritom testovali v labaku na jednom pripravku a vieme, ze ramce zo zbernice zachytit dokaze).
Teraz teda neviem, ze ci na tom konektore je naozaj priamo vyvedena CAN zbernica (a ktora), alebo musim riadiacej jednotke nejak poslat prikaz, aby mi na vyvody 6 a 14 nieco sama priviedla.
Kedze nemam k dispozicii ziadny iny kabel (komercny alebo zhotoveny), ktorym by som dokazal zistit, ze ci tam na konektore nieco naozaj je, tak to riesim na tomto fore.
Automobil: Skoda Octavia rok 2001 a vyssie, Skoda Fabia rok 2002 a vyssie
Za odpoved vopred dakujem
|