Autor |
Zpráva |
bosator
|
Oprava elektronického spínače zapalování Favorit
Zdravím vás. Máte někdo zkušenosti s opravou elektronického spínače (ETZ krabičky) zapalování u karburátorového favorita? Mám komplet zapalování z favorita ve svojí Škodě 130. Dnes jsem připojil stroboskop pro preventivní kontrolu předstihu. Motor natočil, chvíli to běželo, blikalo a pak po cca 20s, to celkově zdechlo a dal to neházelo jiskru. Postupným zkoušením jsem zjistil, že odešel tento spínač. Nechápu proč, vše bylo zapojené správně, žádný zkrat. Po té jsem vyzkoušel stroboskop na 2. autě a fungoval bez problémů. Co je podle vás lepší koupit nový spínač, tuším asi za 500, nebo se pokusit opravit tenhle originál- součástky za cca 150 Kč? Nevíte náhodou někdo, z jakého důvodu to po připojení stroboskopu mohlo odejít? Seřizoval jsem tento komplet tímto stroboskopem už několikrát a vždy bez problémů. Díky za vaše odpovědi. A přeji vám všem vše nejlepší v tom příštím roce
|
30.12.07, 23:45 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
Dyno
|
Já teda nevím jak se ti to mohlo stroboskopem zkazit,docela aji záleží jaký máš strobo(je víc principů). Jestli si ho nepřipojil tam ,kde nemáš.To nevím,možná shoda náhod.... Jestli to je teda určitě pokažený ,tak bych to viděl na jiné ETZ např. z vrakáče nebo někde sežeň za levno. Protože nevím jestli seženeš takové tranzistory a další součástky(hodně odolné). A když to všechno vypájíš tak ten plošňák už možná bude KO. Většinou se nějaká cesta odloupne. Nevím ale origo je origo. A cenový rozdíl není tak rapidní.
Ale ještě jsme to nikdy neviděl otevřené,tak mám dotaz,nemohl bys to prosím vyfotit tu DPS z obou stran v detailu,jestli bys měl tu možnost a poslat mi to na email(v profilu). Já jsem to ještě neviděl otevřené a docela by se mi to hodilo. Ale nechci tě otravovat,jenom jestli máš foťák atd. Klidně to dej i tady...třeba na něco přijdem!
|
31.12.07, 00:09 |
|
|
Kristensen
|
no hele jako oprava někdy vyjde na stejno jako nové a vzhledem k tomu že nové stojí 360,- tak nevim jestli to má cenu opravovat.
_________________ JM AUTO-MOTO
Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div
|
31.12.07, 00:23 |
|
|
Neex
|
jsi si jistý že je to spínačem? většinou odchází spíš cívka v rozdělovači ta je nejnáchylnější na různé čachry kolem zapalování...když odejde tak ti to nehodí jiskru ani za nic... zkus proměřit odpor té cívky musí být něco kolem 7000 ohmů u staršího provedení rozdělovače a 3500 ohmů u novějšího.
_________________ Favorit 135 LX r.v.93
|
31.12.07, 00:49 |
|
|
bosator
|
Fotky nějaké udělám a pošlu Dynovi, ale spíš až v úterý večer. Mám to rozebrané, nejdražší součástka je výkonový tranzistor za cca 104kč, jinak tam jsou součástky do max. 10 kč.Diody a odpory, mám změřené, jsou ok. Ale ten v. tranzistor nevím, jak změřit, jak prověřit, jestli jo KO. Jestli to celé stojí 360k tak to nejspíš koupím, něž experimentovat a pokoušet se opravovat tohle původní, navíc když se mi nepodařilo žádnou vadnou součástku objevit. Cívku v rozdělovači jsem měřil, funguje.Mám půjčený jiný spínač a s tím to funguje zatím bez problémů, ale musím ho ve středu vrátit.
|
31.12.07, 01:12 |
|
|
michalkatka
|
akú máš indučku , ak máš tú s predradným odporom pre vozy 742.xxx tak si zožeň Favo, odišiel ti koncový stupeň v ETZ...
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
31.12.07, 12:57 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
michalkatka píše: akú máš indučku , ak máš tú s predradným odporom pre vozy 742.xxx tak si zožeň Favo, odišiel ti koncový stupeň v ETZ...
michale kdysi jsme to tu probírali že etz JE ELEKTRONICKÉ TYRISTIROVÉ ZAPALOVÁNÍ a probírá se tu elektronický spínač tak jak to je, já jsem snad někde četl že tam někdo vymanil snad tyristor a odešlo to znova, taktéž u ekotronik boj s větrným mlýnem miloš
|
31.12.07, 14:19 |
|
|
Martin
|
Radši kup jiný, protože běžně dodávané součástky jsou velmi nevalné kvality a již jsem se několikrát spálil. Funkčnost tranzistoru ověříš pípákem na multimetru.
_________________ ŠKODA 125L LPG, r.v. 1988 béžová
ŠKODA 125L LPG, r.v. 198? červená
|
31.12.07, 16:39 |
|
|
michalkatka
|
slovacek.milos píše: michale kdysi jsme to tu probírali že etz JE ELEKTRONICKÉ TYRISTIROVÉ ZAPALOVÁNÍ a probírá se tu elektronický spínač tak jak to je, já jsem snad někde četl že tam někdo vymanil snad tyristor a odešlo to znova, taktéž u ekotronik boj s větrným mlýnem miloš
jj myslel som tyristor, ale napísal tranzistor, ale pri cene celej novej ETZ to ani nemá význam opravovať, akurát som chcel podotknúť že to má ísť na Favo indučku a nie 742....
|
31.12.07, 17:21 |
|
|
Neex
|
Pánové pokud vím tak ETZ znamená Elektronické Tranzistorové Zapalování ...ne Tyristorové... je to napsané v každé knížce Nejsem elektrikář takže netuším jaký je rozdíl mezi Tranzistorem a Tyristorem ale co vím tak v třeba v cedrychovi je napsané že spínač je vybavený koncovým tranzistorem BU 921 nebo SU 111.
|
31.12.07, 17:46 |
|
|
michalkatka
|
tak po správnosti je to tranzistor, varistor, alebo diak, ale nechce sa mi to skúmať, jednoducho je to polovodičové bezkontaktné zapaľovanie...
|
31.12.07, 19:12 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
Neex píše: Pánové pokud vím tak ETZ znamená Elektronické Tranzistorové Zapalování ...ne Tyristorové... je to napsané v každé knížce Nejsem elektrikář takže netuším jaký je rozdíl mezi Tranzistorem a Tyristorem ale co vím tak v třeba v cedrychovi je napsané že spínač je vybavený koncovým tranzistorem BU 921 nebo SU 111.
já jsem ještě pře dvěma let nevěděl co to je ETZ, prostě jsem měl komplet celé zapalování postupně přehazoval a tak jsem to opravil, jinak mě to ani nezajímalo a chtěl jsem jen poopravit ten spínač to mi nějak nelezlo na rozum miloš
|
1.1.08, 12:01 |
|
|
bosator
|
V tom origo spínači je výkonový tranzistor BU 921- nový stojí 104 Kč. Zjistím tedy cenu nového a pak rozhodnu. Jen mám takovou obavu, že origo už nové neseženu, že to bude nějaká čínská replika a jde o tu kvalitu. Nemate někdo nějaký typ, zkušenost, na co si dát při koupi nového pozor? Rozebraný spínač mám nafocený, kdyby měl někdo zájem, pošlu mejlem.
|
1.1.08, 20:35 |
|
|
Neex
|
Popravdě řečeno mám polský spínač zn. Jezpol http://www.jezpol.pl/show/MZS-1/ už tři roky a najeto na něm 35 tis. Km a naprosto bez problému... podařilo se mi ho sehnat ve slevě když u nás rušily autodíly. Ale do číny a turecka bych nešel. Jinak co vím tak originál stojí kolem 450-500 Kč.
|
1.1.08, 21:03 |
|
|
michalkatka
|
ja mám tento, myslím že je to náhrada originálu..
http://www.cdl.sk/?cmd=2&show=5
Naposledy upravil michalkatka dne 2.1.08, 00:20, celkově upraveno 1
|
2.1.08, 00:16 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|