Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 19.6.26, 00:02

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Druhy brzd 
Autor Zpráva

Příspěvek Druhy brzd
Ahoj...něco jsem hledal v techničáku a narazil jsem na kolonku
Brzdy (druh) provozní ano; parkovací ano; nouzová ano; odlehčovací ne

Mohl by mi někdo vysvětlit, co je to zač ta odlehčovací?A taky ta nouzová mi není úplně jasná...

díky...mějte se

23.7.06, 09:18
Příspěvek Reklama

von GLEXR

Příspěvek 
Odlehčovací brzda je třeba motorová brzda nebo retardér u autobusu nebo tiráku. Nouzová by měla bejt snad taky ručka, jako pro použití v nouzi, když ti přestane brzdit normální okruh. nic lepšího mě nenapadá :wink: [/img]

Škoda 742 Forever Team

23.7.06, 10:04
Profil ICQ

Příspěvek 
jj je to tak. Ta odlehcovaci jeste muze byt vyfukova. jejim ukolem neni vozidlo zastavit. Je to tam dokonce i nejak urcene, ze pri klesani urcite delky, musi mit ta motorova brzda takovou ucinnost aby to auto nejelo rychleji nez 20, 30??? Tak nejak-uz si to moc nepamatuju, od matury uz ubehlo hodne vody :lol:
a jako ta nouzova se tady bere ta rucka no.

23.7.06, 11:00
Příspěvek Re: Druhy brzd
Ahoj,

Najlepsi priklad, je ked sa vezme nakladny automobil. Provozna brzda je ovladane klasicky nohou, parkovaci brzda, ked sa vypusti vzduch z potrubia a pruziny zabrzdia automobil - rovnaky ucinok ako zatiahnutie rucnej brzdy na aute.Nouzova je klasicky retarder alebo klapka do vyfukoveho potrubia. Odlehcovacia brzda je klasicky na kazdom privese, ked sa rucne (pomocou kliky) zabrzdia kolesa na privese. Su tam ocelove lana, ovladanie je zvacsa zozadu.

Dovi

23.7.06, 13:21

Příspěvek 
Judu> zas pises hlouposti. Spravne je to jak napsal hans.

23.7.06, 16:53
Profil ICQ
Hliník navždy.

Příspěvek 
Dusche píše:
Judu> zas pises hlouposti. Spravne je to jak napsal hans.

To je pravda, motorova (odlehcovaci) brzda nemuze byt nouzovou brzdou. Motorova brzda se pouziva kdyz chceme z kopce udrzet rychlost nebo chceme pomalu zpomalovat :D
U osobaku neni skutecna motorova brzda - tu maj nakladaky, ze se uzavre vyfukova cesta a z motoru se "stane kompresor" a tim se auto brzdi.
(jinak u osobaku se da uvazovat brzdeni motorem ale to neni skutecna motorova brzda)

Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.

23.7.06, 17:42
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Příspěvek 
[quote="Dusche"]Judu> zas pises hlouposti. Spravne je to jak napsal hans.[/quote]
Dakujem za pozornenie, caute.

23.7.06, 21:16

Příspěvek 
souhlasim s Hansem...

23.7.06, 21:45
Profil ICQ

Příspěvek 
Takže,provozní-klasika,parkovací-klasika,nouzová-u většiny aut parkovací,jen speciály,jinak tuto nouzovku ovládanou, a odlehčovací-motorovka/jak bylo řečeno,klapka na výfuk.potrubí,ovládaná dnes už elektronicky,-příkl.jízda z kopce,aby se při brždění nezahřívaly brzdy,čož je špatný,přibrzduje se motorovkou,která funguje až do minim. otáček motoru,nebo opětovné přidání plynu-to se automaticky vypíná.Jinak je ještě odlehčovací také na návěs,kdy přibržďuje pouze návěs/větší váha/.čus

23.7.06, 22:04

Příspěvek 
Díky díky za spoustu podnětů...mohli byste mi někdo ještě trochu osvětlit tu klapku na výfukovém potrubí? Nedokážu si představit, kam, jak, co dělá a tak... díky moc

23.7.06, 22:24
Hliník navždy.

Příspěvek 
Warman píše:
Díky díky za spoustu podnětů...mohli byste mi někdo ještě trochu osvětlit tu klapku na výfukovém potrubí? Nedokážu si představit, kam, jak, co dělá a tak... díky moc

Chces si dat na fa motorovou brzdu? :D

Proste se nejakou klapkou ve vyfukovem traktu snizi pruchod vzduchu vyfukovim potrubim, tim se "ztizi" otaceni motoru a tim se brzdi

Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.

23.7.06, 22:43
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Co udělá motor,když zacpeš výfuk-chcípne/udusí se /.Je to podobné,ale klapka která zavírá průchod výfuk.plynů bude zavřená jen do doby,kdy motor dosáhne min.otáček/zdechl by úplně a to není potřeba/.čus

23.7.06, 22:46

Příspěvek 
No jo, jasně, bylo mi jasný, že to má něco s tím, že to skoro chcípne, jen jsem si nebyl jistej, jestli to tak je doopravdy... díky

23.7.06, 22:47

Příspěvek 
Ještě jsem zapoměl k odlehčovací patří,jak podotkl Hans i retarderová brzda.uspořádáním se retarder podobá hydrodynamické spojce se dvěma lopatkovými koly obrácenými proti sobě.Rotor je poháněn kloubovým hřídelem vozidla, stator je pevnou součástí retarderu. Rotor unáší olej, který přejímá jeho pohybovou energii. Rotující kapalina je působením odstředivé síly vháněna do lopatkového prostoru statoru a má snahu jej roztočit.
Existují ji magnetické retardéry.čus

24.7.06, 22:21
Příspěvek 
Ahojte,

Dufam ze teraz neurobim chybu. Videl som parkrat na vlastne oci rozobratu motorovu bzdu na Karose: je to jednoducha klapka vo vyfukovom potrubi. Je to ovladane asi vzduchom (valec a tiahlo) a klapka ma maly otvor, ktorym motor moze ako-tak vyfukovat aj pri zatvorenej klapke. Je to jednoduche - zapne sa to dotykom brzdoveho pedala (pri zaradenej rychlosti) a vypne sa to spojkou. Je tam este aj elektronika, takze mozete celu funkciu brzdy vypnut. Potrubie ma priemer asi 10 cm a diera asi 1cm.

Dovi

25.7.06, 13:21
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další