Špatné řízení po nehodě (Felicia)
| Autor |
Zpráva |
|
DJblueFISH
|
 Špatné řízení po nehodě (Felicia)
Ahoj, potřeboval bych poradit, co by mohlo způsobovat tažení volantu na levou stranu. Abych mohl jet rovně, musím mít pootočený volat asi o 5-8% na pravo (při silném sešlápnutí plynu je to znát samozřejmně víc) - když pustím volant, začne se sám stáčet nalevo (auto poté také táhne nalevo).
Stala se mně nehoda, protože jsem ráno musel spěchat, zhruba při rychlosti 40-60 km/h jsem dostal nedotáčivý smyk (vozovka byla namrzlá) a narazil levým předním kolem do obrubníku (v zatáčce, silná rána, auto poskočilo a trochu se odrazilo na druhou stranu). Na pohled z venku to vypadalo na zničený disk (+ případně pneu), tak jsem se doplazil rychlostí max. 40 km/h do autoservisu ACE CAR (v Brně), kde jsme vyzkoušeli jet na rezervu a bylo to pořád špatné (byly špatné ložiska, tak to dělalo rachot - vibrace, skřípání). Auto jsem jim tam nechal dva dny a za opravy zaplatil skoro 4 tisíce - tohle jsou díly, které vyměnili: ráfek Škoda, ložisko, homokinetický kloub, ventilek, vyvažovací tělísko (pneumatika je dle mechaniků nakonec dobrá). Takže problém úplně nevyřešili, mechanik říkal, že geometrie kol je dle něj zbytečné vyhození peněž, že s autem zkoušel kousek jet a zdálo se to být v pořádku (jenžě není).
Obrázek ráfku po nehodě:
Budu rád za každou radu, tohle mně celkem trápí, klidně bych si nechal doporučit i kvalitní servis v Brně.
S pozdravem ><((('>
_________________ Škoda Felicia GLXi 1.3 BMM (1996) 50kW (0-100 km/h 15 s; max 165 km/h; 7,5l/100km; bez úprav)
|
| 16.1.08, 19:23 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Kristensen
Registrován: 24.2.07, 10:02 Příspěvky: 6765 Bydliště: Česká Třebová
|
tak hlavně je potřeba změřit geometrii, protože to může být jedna příčina, potom může být ohnutý tlumič případně samotná těhlice. A jinak taková dobrá rada pro všechny. Pokud si někdo takhle mlasknete bokem předního kola do obrubníku (většinou při nějakým tom smyku) že se promáčkne ráfek, tak neváhejte s výměnou spodního kuláku na té straně kde došlo k nárazu, hodně často se stává že právě spodní kulák jak je zúženej pro zastrčení šroubu po takové ráně dříve nebo později praskne, v tu chvíli auto padne na zem kolo zahučí do blatníku a v lepším případě zůstanete stát někde na křižovatce, o těch horších případech radši ani nepřemejšlejte.
_________________ JM AUTO-MOTO
Tak jsem všechno prodal a koupil jsem si ojetou P306 a XJ 900 Div
|
| 16.1.08, 19:33 |
|
 |
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
Kristensen píše: tak hlavně je potřeba změřit geometrii, protože to může být jedna příčina, potom může být ohnutý tlumič případně samotná těhlice. A jinak taková dobrá rada pro všechny. Pokud si někdo takhle mlasknete bokem předního kola do obrubníku (většinou při nějakým tom smyku) že se promáčkne ráfek, tak neváhejte s výměnou spodního kuláku na té straně kde došlo k nárazu, hodně často se stává že právě spodní kulák jak je zúženej pro zastrčení šroubu po takové ráně dříve nebo později praskne, v tu chvíli auto padne na zem kolo zahučí do blatníku a v lepším případě zůstanete stát někde na křižovatce, o těch horších případech radši ani nepřemejšlejte.
tak tak všechno jsi tu napsal, a je to problém řidičů s čerstvými papíry kolem vánoc jsem řešil několik problémů a včera naposledy, kdo chce šetřit odklon naraženého kola se dá měřit na rovné cestě orientačně vodní váhou podle zdravého kola a vymění se ten tlumič, když do nepomůže a ještě nějaký stupen chybí tak těhlice, na to je snad jeden lék pokud neslyšíte v zimě jak kola syčí po mokré vozovce jezděte jak posraní možná špatné přirovnání ale účelné miloš
|
| 16.1.08, 21:15 |
|
 |
|
DJblueFISH
|
Kristensen: děkuji Ti za rady, to měření geometrie jsem v servise navrhoval několikrát, oni že ne, že to zatím nebude třeba.. obrátím se na jiný autoservis.
slovacek.milos: to jo, tohle je můj problém a taky to byla má blbost (to si vyčítám pořád, proč jsem nezačal brzdit dřív - podcenil jsem to), ale s touhle Feldou jezdím víc jak dva roky a tohle je má první nehoda  (naštěstí né vážná a nikoho jinýho to nepostihlo).
_________________ Škoda Felicia GLXi 1.3 BMM (1996) 50kW (0-100 km/h 15 s; max 165 km/h; 7,5l/100km; bez úprav)
|
| 16.1.08, 21:42 |
|
 |
|
Drak
|
Tak za to, že ti po zásahu do nápravy neudělali geometrii, kor po raně bych je nakopal do prdele, pak je průser, když se po 14 dnech podíváš na gumu a je z půlky smetená, třeba u aut, co dělám stojí guma 10.000 a to už si sakra dám pozor, aby po mojí opravě nápravy zůstala guma celá.
_________________ Už tu nejsem, s fórem mi vlezte na hrb. Co jsem měl rozřešeno dořeště prosím přes drak@drakk.eu
|
| 16.1.08, 21:51 |
|
 |
|
Jiri
Registrován: 18.3.07, 20:23 Příspěvky: 4146 Bydliště: okres svitavy,West Yorkshire
|
geometrie je prave jedna z nejdulezitejsich veci ktera se ma po jakem koliv zasehu do napravy... coz je vymena cepu ramen tlumicu.. a podobne.. a nebo po nechtenem zasahu do napravy coz jsou prave tady ty nehody na prvni pohled to vypada ok ale taky nemusi byt...
|
| 16.1.08, 23:07 |
|
 |
|
DRYVER
Registrován: 23.8.06, 22:15 Příspěvky: 2939 Bydliště: Rokytnice u Přerova
|
Geometrii si delam nekdy i prventivne, nebo kdyz projedu omylem nejakou velkou dirou v ceste. Zatim to teda vzdycky bylo v poradku ale jistota je jistota. No a po takove rane bych ani nepremyslel a udelal geosku hned. Jo a ten odklon jak jste rikali se da jeste zmenit tim, ze se pouzije pilnik a propiluje se otvor na sroubek.
_________________ silver line combi 1,3 - 46 kw
O II kombi Look RS
|
| 16.1.08, 23:19 |
|
 |
|
Bart34
|
Jak se ti sjizdi to levy kolo? Udelej porovnavaci mereni oproti pravymu. Myslim ze spolu na to prijdem;)
|
| 8.2.08, 13:40 |
|
 |
|
Peter50kw
|
Mal som podobny problem, nepatrne tahanie do strany. Po nehode bol dost natoceny volant. Geometria pomohla, ale auto stale nepatrne zatahovalo do strany. O 20000 km neskor som dal vymenit tlmice a naraz vsetko OK. Tlmic na problemovej strane zacal trocha tiect.
|
| 8.2.08, 20:33 |
|
 |
|
DRYVER
|
Taky to muze byt pneumatikama ze to tahne do boku. Ja kdyz mam sadu letnich kol tak mam volatn rovno a nikam to netahne, ale jakmile dam zimni kola (protekory) tak mi to tahne do boku a volant mam dost nakrivo.
O II kombi Look RS
|
| 9.2.08, 20:23 |
|
 |
|
Bart34
|
Tahani volantu muze byt zpusobeno nekolika faktory, odklon kola, sbihavost, ulozeni rejdoveho cepu a taky ruzna hloubka dezenu na jedne naprave. Je potreba zkontrolovat doma hlouku dezenu. Pokud bude ruzna je pravdepodobne problem v jiz zminovanych uhlech geometrie, ale teke muze byt narazena rejdova tyc. Potom ma auto na predni naprave spatny diferencni uhel. Kazde kolo na rejdove naprave pri max. natoceni volantu opisuje jiny polomer. Proto muze byt napriklad jedno kolo sjete vic nez druhe. Vetsina techto veci se da zpozorovat po delsi dobe na pneumatikach. Diferencni uhel si muzete zkontrolovat tak, ze kola pri nulove rychlosti natocite kola do max. rejdu a zacnete se rozjizdet rychleji a rychleji, pokud auto zacne pri urcite rychlosti poskakovat, je spatny diferencni uhel(ovladani nataceni kol). 
|
| 9.2.08, 21:52 |
|
 |
|
DRYVER
|
Bart34 píše: Tahani volantu muze byt zpusobeno nekolika faktory, odklon kola, sbihavost, ulozeni rejdoveho cepu a taky ruzna hloubka dezenu na jedne naprave. Je potreba zkontrolovat doma hlouku dezenu. Pokud bude ruzna je pravdepodobne problem v jiz zminovanych uhlech geometrie, ale teke muze byt narazena rejdova tyc. Potom ma auto na predni naprave spatny diferencni uhel. Kazde kolo na rejdove naprave pri max. natoceni volantu opisuje jiny polomer. Proto muze byt napriklad jedno kolo sjete vic nez druhe. Vetsina techto veci se da zpozorovat po delsi dobe na pneumatikach. Diferencni uhel si muzete zkontrolovat tak, ze kola pri nulove rychlosti natocite kola do max. rejdu a zacnete se rozjizdet rychleji a rychleji, pokud auto zacne pri urcite rychlosti poskakovat, je spatny diferencni uhel(ovladani nataceni kol). 
Nevim jestli je tohle mysleno vseobecne pro vsechny nebo konkretne na muj prispevek, ale jak jsem uz psal tak na letnich kolech jede auto naprosto rovne a nic se nesjizdi, kdyz dam zimni kola i s druhyma diskam tak to proste tahne do bohu a volant mam nakrivo - no a taky nepozoruju ze by se jedno kolo sjizedlo vic nez druhe...
O II kombi Look RS
|
| 10.2.08, 16:28 |
|
 |
|
spartra
Registrován: 3.3.06, 22:13 Příspěvky: 1331 Bydliště: královehradecký kraj
|
tak volant nakřivo neřeš mě to dělj zimáky taky, že jde malinko šejdrem, brácha to samý, dal jiný gumy, volant taky šejdrem, teda nikam to netáhne 
_________________ š 105 s, 50kw, LPG r.v. 5 - 85
|
| 10.2.08, 20:48 |
|
 |
|
DJblueFISH
|
Ahoj, tak jde o to, že u mně to jelo pěkně rovně i se zimníma.. Spíš se bojím, jak popisuje Bart34, že to odnesla i rejdová tyč a možná taky tlumiče jak píše Peter50kw. Už jsem s tím ujel cca 150 km a nezdá se, že by se ani levé kolo sjíždělo. Naštěstí jsem to dneska konečně svěřil AZ servisu, tak uvidíme jak to dopadne - dal jsem požadavek na GPN (že řízení táhne doleva) a taky jsem si známej všiml, že nejspíš bude špatné ložisko u zadního levého kola, tak to taky prověří (vůli atd.).
Zítra napíšu, jak to s tím vypadá, zatím všem díky za rady  S pozdravem ><((('>
|
| 11.2.08, 09:13 |
|
 |
|
DJblueFISH
|
 Vyřešeno - poškozená pneu
Ahoj, takže geometrie přední nápravy byla seřízena, ale přesto to táhlo doleva, takže nakonec technik zkusil vyměnit levé přední kolo za rezervu a řízení bylo dobré. Levé přední kolo (ráfek) je nové, ale pneu jsme v předchozím servise (ACE CAR) nechali původní Matarod MP 55+, protože technikům se zdála být v pořádku, nakonec se teda ukázalo, že je špatná (nejspíš má bouli). Špatná pneu se prohodila se zadní nápravou, kde se to dle mechanika trochu zlepšilo, stále to trochu táhne doleva. Budu muset alespoň u zadní nápravy vyměnit pneu - nejspíš to risknu na letní, nebo bych měl raději sehnat stejnou novou Matador? Jinak AZ servis se zdá být dobrý a ceny mají taky slušné, půjdu k ním znovu pro pář údržeb motoru (vůle ventilů atd.)
S pozdravem ><((('>
|
| 12.2.08, 17:51 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |