Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 23.11.24, 00:46

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
 Stálý převod 
Autor Zpráva

Příspěvek Stálý převod
Napadlo mě několik otázek a potřeboval bych prosím poradit: (Škoda 120 5q)

1)je někde napsaný stálý převod na převodovce?Nebo dá se to nějak jinak zjistit,než podle rychlosti?
2)uvažoval jsem že bych si zvětšil stálý převod(aby to mělo větší akceleraci a 5tku skoro nevyužívám tady u nás) a přečetl jsem si že se do Š100/110 se montoval stálý převod 4,44.
Je možná záměna jenom koleso za koleso u 5q převodovky? Sedí to? Vleze se to tam?
3)Takto upravená převodovka by se asi teoreticky rychleji ku**vila že?
4)U Závodní upravené převodovky úprava spočívá(základ) jenom ve zkrácení stálého př. a 4. a5.st? Jinak kolesa masivnější nebo tak něco?Jak?
5)Čeká mě výměna synchronu na 2st.,dělá se to ještě? Vyplatí se to nebo zrovna jiná převodovka?(1ks synchron cca400kč)..Mění se ještě něco?

Díky za rady!! :wink:

21.1.08, 16:06
Pspvek Reklama

Hliník navždy.

Příspěvek Re: Stálý převod
Dyno píše:

1)je někde napsaný stálý převod na převodovce?Nebo dá se to nějak jinak zjistit,než podle rychlosti?
2)uvažoval jsem že bych si zvětšil stálý převod(aby to mělo větší akceleraci a 5tku skoro nevyužívám tady u nás) a přečetl jsem si že se do Š100/110 se montoval stálý převod 4,44.
Je možná záměna jenom koleso za koleso u 5q převodovky? Sedí to? Vleze se to tam?
4)U Závodní upravené převodovky úprava spočívá(základ) jenom ve zkrácení stálého př. a 4. a5.st? Jinak kolesa masivnější nebo tak něco?Jak?
5)Čeká mě výměna synchronu na 2st.,dělá se to ještě? Vyplatí se to nebo zrovna jiná převodovka?(1ks synchron cca400kč)..Mění se ještě něco?

1) Mozna by se dalo z cisla prevodovky ale na to bych nespolehal ... spocitej si zuby :)
2) Nevleze
3) Neeeee
4) To je ruzny, moznosti je mnoho
5) Mozna bys mohl zkusit dat z jednicky na dvojku ... ja to udelal ale este nevyzkousel :lol:

Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.

21.1.08, 16:22
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
1) No tak pokud ju otevřu,tak bych si ty zuby aji spočítal.. :roll:
2) Tak to je ale škoda že to tam nevleze. A jak se to teda dělá,to se nějak soustruží či co? Nějak se to dělá ne?(Ještě jsem neviděl otevřenou převodovku,takže nevím..)
5) Pokud bych se do toho pustil,tak bych ho vyměnil za nový... Já jenom jestli se na to ještě hraje! Ale jinak by to mělo sedět,na 1 a 2st. by měl být stejný synchron.. Je to mr*dačka to měnit? Nemáš foto otevřené převodovky,pro ilustraci? :wink:

21.1.08, 16:44

Příspěvek 
Zuby spocitas kdyz sundas spojkovy valec z prevodovky a pak si jeden oznacis a pocitas - kuchat to kvuli tomu nemusis. Pokud jsi prevodovku nemel nikdy rozlozenou tak se do toho ani nepoustej !!! slozite ani tezke rozdelat a slozit to neni, ale tezke je nastavit a prekontrolovat vsechny vule, tolerance co tam maji byt. To uz je jednodussi prevodovka z facka/ feldy ...

21.1.08, 16:53
Hliník navždy.

Příspěvek 
Dyno píše:
1) No tak pokud ju otevřu,tak bych si ty zuby aji spočítal.. :roll:
2) Tak to je ale škoda že to tam nevleze. A jak se to teda dělá,to se nějak soustruží či co? Nějak se to dělá ne?(Ještě jsem neviděl otevřenou převodovku,takže nevím..)
5) Pokud bych se do toho pustil,tak bych ho vyměnil za nový... Já jenom jestli se na to ještě hraje! Ale jinak by to mělo sedět,na 1 a 2st. by měl být stejný synchron.. Je to mr*dačka to měnit? Nemáš foto otevřené převodovky,pro ilustraci? :wink:

2) Spesl hridel ... 100 je 4q :( takze hridel je kratsi.
5) Novy origo tezko sezenes

Obrázek Obrázek

21.1.08, 16:58
Pan Kapitán

Příspěvek Re: Stálý převod
Dyno píše:

1) spocitat zuby
2) meni se cele soukoli. Problem je ze to mensi kolo je soucasti sekundarniho hridele, takze vymenou hridele a taliroveho kola, ale 4Q a 5Q ma jiej hridel, dela se to tak, ze se veme hridel z 5Q a "prevari" se na nej kolo ze stovkovyho 4Q.
3) S prevarenym hridelem to muze prasknout, ale kdyz nejsi prasatko, vydrzi to docela dlouho. Pokud je to kvalitne udelany. Dela to p. Dlouhy v Ledci n/S, ma dobry reference.
4) Na zavodni prevodovky se davaji kola s primymi zuby: vetsi hlucnost, mensi namahani prevodovky.
5) na 4Q to nema cenu, na 5Q asi jo. Dalsi.. nevim.. gufero, loziska, pokud hucej.

Cvokárium: Youtube Instagram

21.1.08, 17:53
Profil ICQ YIM

Příspěvek 
No jsou to složitosti,převodovka to není prdel z té já mám respekt... :o
Když by se to jenom vyměnilo bylo by to príma,ale takhle.. no nevím.Uvažoval jsem,že bych to dovezl panu Chovancovi,mám to k němu přes kopec. Možná by mi to udělal za levněji,když bych mu všechno sehnal.. :roll:
Ten synchron by to chtělo,protože už mě to sere při podřazování. A zrovna dvojka,hojně používaná,musím ubrat aby nešla přes zub a ztratím rychlost... Ten nový synchron by měl být z polyamidu myslím,ještě se zeptám v mototechně a uvidím.

A těch zubu tam je kolik při stálém p. 3,9 a 4,22? Atˇ zjistím na čem sem!

P.S. Matthes nebo i někdo jiný,prosímtě nevyznačil bys mi na tom obrázku co je co,atˇ se v tom trochu orientuju(to koleso STálého. P.,tu hřídel,synchron a tak co budeš vědět...).

Zatím děkuji všem za příspěvky! :lol: Klidně napište pokud na něco příjdete...

21.1.08, 18:40
Hliník navždy.

Příspěvek 
Na ty pravy fotce je v pravo na obrazku ozubeny kolecko ... to je ta hridel ...

Tak pouzivej meziplyn a das tam dvojku treba ve 40kmph ... :)

21.1.08, 18:47
Pan Kapitán

Příspěvek 
Matthes píše:
Na ty pravy fotce je v pravo na obrazku ozubeny kolecko ... to je ta hridel ...

Tak pouzivej meziplyn a das tam dvojku treba ve 40kmph ... :)

V 60ti....staci to umet.... :-D

21.1.08, 18:54
Profil ICQ YIM

Příspěvek 
Takže takto?
Obrázek

A u 4q kila je ta hřídel kratší(má o kolečko mín že),takže se ten st. p. stáhne a navaří na hřídel z 5Q...?

No já ji tam zatím dávám že prudce sešlápnu brzdu a je tam... :roll:
Jako meziplyn určitě pomůže ale musel bych dát hodně plynu,ale když dobrzdˇuješ např. z 90,tak se to špatně dělá!!

21.1.08, 19:12
Pan Kapitán

Příspěvek 
Dyno píše:
Takže takto?
Obrázek

A u 4q kila je ta hřídel kratší(má o kolečko mín že),takže se ten st. p. stáhne a navaří na hřídel z 5Q...?

No já ji tam zatím dávám že prudce sešlápnu brzdu a je tam... :roll:
Jako meziplyn určitě pomůže ale musel bych dát hodně plynu,ale když dobrzdˇuješ např. z 90,tak se to špatně dělá!!

Ten tvuj st.p je kolo zpatecky!! :-D

Staly prevod je ten kuzelovej na pohonu diferaku (na tvym obrazku ten nejvic nejvic vpravo). Lisi se pocet zubu toho pastorku na hrideli a na taliri co otaci diferakem.

Meziplyn te synchron na dvojce tak nauci, ze uz nikdy zadny synchrony neoddelas.

Ten pastorek stalyho prevodu se urizne a navari na druhej hridel, ale dela se to nejak pres soustruh, kolicky a kdovico jeste. Osobne si radsi sestavim 5Q 4.22, nez bych kvuli 4.44 skurv*l dve prevodovky bez zaruky vydrze.

21.1.08, 19:25
Profil ICQ YIM

Příspěvek 
Tak to potom ano!! :lol: Už mi to dává smysl aji ten název stály převod... :wink: Řeknu hned kuželové nejvíc vpravo. No tak to není prdel to trefit a navařit aby to drželo. Tak to potom joo.
Říkám převodovka to je pro mě hafo ozubených koleček,který se tam točí a víc mě zatím nezajímalo. A takový synchron v**či,ten tě naučí. :wink: :D

21.1.08, 19:38
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 12 ]