ŠKODA techweb [homepage]
Literatura
20. prosince 2000

Opravy automobilů Škoda105-120-130

recenze knihy



 
Název knihy Opravy automobilů Škoda105-120-130
Autor Jiří R. Mach
Formát  A5
Počet stran 232 
Počet obrázků 132
Vydalo nakladatelství Grada
Vydáno v roce 1997 - první vydání
Autorizace knihy Škoda Auto a.s.
Cena 160 Kč

Úvod
Jen málo majitelům vozidel Škoda stačí hlad po informacích uspokojit příručka k vozu, především tedy pokud jste k staršímu vozu žádnou příručku nedostali. Hledání další vhodné literatury mají napomoci právě tyto recenze knih. Popis knihy a informací je proto hodnocen a popisován z hlediska běžného uživatele vozu.

Obsah knihy
Celá kniha má dva hlavní celky, první popisuje technické provedení vozu i s opravami. Druhá část neméně důležitá je souhrn informací závada - příčina - oprava.
První část začíná obecnými informacemi, i když některé zde uváděné informace nejsou zcela aktuelní. Zajímavá je tabulka intervalů údržby podle ujetých kilometrů, tedy v podstatě to co je v původní uživatelské příručce dodané k vozu, tu již teď má ale málokdo. Tabulka utahovacích momentů šroubových spojů je spíše pro "odborníky". Kapitola dvě obsahuje vše o motoru, tedy v rámci možností rozsahu knihy, kdo chce sáholdouhé popisy s mnoha dokumentačnímy obrázky měl by sáhnout spíše po Andrtovi. Ale i tak zde najdete všechny potřebné informace, od parametrů, přes vyndání, rozmontování, smontování, diagnostiku, opravy a seřízení. Zhuštění naopak někdy není na problém, vzhledem k přesné terminologii autora čtenář dobře pochopí podstatu problému. Nalézt zde lze i schémata na přípravky pro specifické úkony. Některé informace jako tabulka "otryskování" všech karburátorů, a přehled všech seřizovacích prvků jsou vcelku unikátní. Seřídit podle návodu karburátor, není žádný problém.
Spojka, popis, schéma, přípravky, seřízení, snad ani není co dodat, veškeré běžné infrmace po ruce.
Převodovka, zadní náprava, zde jsem krok po kroku kontroloval postupy zde popsané (montáž demontáž). Až na drobnosti jsou texty přesné (nutnost vypouštění oleje z převodovky a problém povolení spoje ramena a vzpěry). V knize jsem pročetl naprostou většinu pracovních postupů a nelze k nim mít žádné vážné výhrady - většinou také jejich původní zdroj vychází z originální dílenské příručky. Brzdy jsou popsány dostatečně, základní úkony lze podle návodů bez problémů vykonat.  U přední nápravy text vhodně reaguje na obvyklou závadu vozů Š105-136 kterou jsou vůle v řízení. Způsob kontroly jednotlivých prvků, dále případné výměny, seřízení a opět schémata pro výrobu přípravků.
Pod karoserii se schová zbytek vozidla, od držáku rezervy, přes stahování okýnek po hlavní brzdový válec. Na dalších stránkách je rozpitvána elektroinstalace se zapojením do svazků, bohužel beze schémat. Samozrejmně následována dalšími elektrickými přístroji - stírače, ostřikovače, světla.

A dostáváme se k druhému celku, který je sice stránkově hodně slabší, nicméně také nemálo potřebný. Je to v podstatě vybraná a upravená část starší knihy "Když auto trucuje". Jednoduše je zde popsán systémem závada - příčina - odstranění. Nejlepší je ukázat si tento systém na příkladu.
" Motor nepracuje v režimu naprázdno
- vypadlý konektror elektromagnetu na karburátoru
- uvolněný elektromagnetický odpojovač trysky volnoběhu
- ucpaná tryska volnoběhu
- chybné seřízení základního nastavení škrtících klapek karburátoru
- chybně seřízený volnoběh"
Na tomto příkladu je jasně vidět jaká koncepce je použita v této druhé části. Lze tady najít většinu odpovědí na běžné problémy.

Verdikt
Typická kniha staré "školy" najdete zde jak technické informace, tak postupy oprav demontáží a montáží, tedy vše co český kutil potřebuje.
Jedinou výtku bych měl k nevyužitým (prázdným strankám), pravidla typografie jsou jasná, nicméně sedm zbytečně prázdných stránek je příliš moc, jistě se při rozsahu knihy daly využít pro další užitečné informace.
 



Tuto knihu si můžete objednat na online stránkách GRADA.

Autor článku: Chipmen (Petr Váňa)

zobrazit další autorovy články
upravit článek pro tisk

Komentáře k tomuto článku (3):




 

© 1999-2018, Petr Váňa a Insidea Digital s.r.o.
Jakýkoliv výňatek či přetisk obsahu serveru Škoda TechWeb může být použit jinde pouze s písemným svolením provozovatelů serveru, jež jsou uvedeni výše.
Zásady ochrany osobních údajů