Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 28.11.24, 12:05

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
 dobíjení na š-120 
Autor Zpráva

Příspěvek dobíjení na š-120
Poraďte mi prosím někdo jak na dobíjení mojí 120. Už si na tom vylámali zuby 4 elektrikáři a nikdo na to ještě nepřišel, prostě když je motor studený, tak nedobíjí, ani ve vysokých otáčkách, poté co se ohřeje, tak asi po 3 minutách jízdy začne dobíjet. Zkusil jsem vyměnit alternátor (vyzkoušel jsem už 3 různé i 42A i 55A), vyměnil jsem regulátor (také 4 kusy mechanické i elektronické), natáhl jsem nové kabely od alternátoru ke startéru, k regulátoru a vyčistil jsem všechny kontakty na přístrojovce a všech svorkovnicích okolo, vyměnil jsem také kostřící pásky na motoru a u akumulátoru a vše jsem vyčistil, vyměnil jsem i žárovku kontrolky dobíjení (klasická žárovka ne LED). Klínový řemen jsem také vyměnil a dostatečně napnul a ta mrcha furt za studena nechce dobíjet a dělá to samé s každým alternátorem a každým relé, už si nevím rady co předělat, aby to chodilo tak jak má.

28.10.08, 15:34
Pspvek Reklama

Příspěvek 
Fíha, na začátku topicu jsem věděl spoustu věcí které by to mohly být a na konci mi už žádná nezbyla :lol:

Jaké napětí je na akumulátoru za studena kdy to nedobíjí? A alternátor jako takový má dobrou kostru? A kontrolka na přístrojovce se chová jak?

28.10.08, 15:43

Příspěvek 
Alternátor jsem měl venku na zkušební stolici a tam dává hned po rozběhu 14,6 - 14,8 V. V autě dává od 14,0 do 14,4 V, dle multimetru hned po nastartování (ve vyšších otáčkách na sytič) a kontrolka nejdřív souvisle svítí, dá se říct že naplno, asi po minutě začne pozvolna skomírat až úplně zhasne.

28.10.08, 15:58

Příspěvek 
Mates1,2 píše:
Alternátor jsem měl venku na zkušební stolici a tam dává hned po rozběhu 14,6 - 14,8 V. V autě dává od 14,0 do 14,4 V, dle multimetru hned po nastartování (ve vyšších otáčkách na sytič) a kontrolka nejdřív souvisle svítí, dá se říct že naplno, asi po minutě začne pozvolna skomírat až úplně zhasne.

Tak napětí je v pořádku a alternátor dobíjí, třebaže kontrolka svítí.

28.10.08, 16:27

Příspěvek 
Alternátor nejspíš skutečně dobíjí už od začátku, jinak bych už asi dávno dojezdil, ale jde mi o to, aby mě ta kontrolka přestala otravovat a dělala to, co má dělat. Jsem asi moc velkej puntičkář, ale mám rád věci v pořádku. Mimo to po dobu, co kontrolka svítí, tak potkávací světla svítí o poznání méně, než potom, co kontrolka zhasne, takže něco přeci jen nebude v pořádku. Už jsem z toho dost otrávenej a prostě nevím jak z toho ven. Díky každému za radu.

28.10.08, 19:35

Příspěvek 
A kolik to proboha dobíjí když ta kontrolka zhasne :?: :shock:

Zkoušel jsi i udělat jinou kontrolku dobíjení, zkušební? V motoru u regulátoru 2W žárovičku napojit a jak se bude chovat ta.. :)

28.10.08, 19:40

Příspěvek 
Tak to jsem ještě nezkusil, myslíš, že by alternátor mohl mít vadné buzení od orig. kontrolky? To mě nenapadlo, zítra to zkusím. Když jsem měřil výstup z alternátoru, tak jsou hodnoty pořád stejné bez ohledu na kontrolku, nebo teplotu.

28.10.08, 19:48

Příspěvek 
V podstatě ta kontrolka a její propojení s regulátorem je to jediné co jsi ještě nevyměnil :) Hlavně pozor jaká žárovka se použije, patří tam 12V 2W přičemž wattáž je důležitá.

Od původní kontrolky k regulátoru dozadu vede modrý kabel, u regulátoru se ve fastonu dvojí.

Ale matou mě ta světla, poté co kontrolka zhasne tak se více rozsvítí.. koukal jsi i na pojistkovou skříňku, hlavně na 2.pojistku, jestli tam ta pojistka dobře drží a dráty zrovna tak?

28.10.08, 19:54
Junior TW team

Příspěvek 
Šemik píše:
V podstatě ta kontrolka a její propojení s regulátorem je to jediné co jsi ještě nevyměnil :) Hlavně pozor jaká žárovka se použije, patří tam 12V 2W přičemž wattáž je důležitá.
Sorry za OT ale ja mam tie hranate a v nich su tie bezpeticove ziarovky , u nas maju len 1,2 W . bude to vadit ? :shock:

4) Škoda 100 - 71" Model 72" Killec

28.10.08, 19:58
Profil ICQ

Příspěvek 
Pojistky jsem už taky přešel, všechny kabely jsem podotahoval a packy, co drží pojistky jsem přihnul tak, aby byly pevnější, už skutečně zbývá jen kabel od kontrolky k relé, tak ten taky zkusím.

28.10.08, 19:59

Příspěvek 
Jonny píše:
Šemik píše:
Sorry za OT ale ja mam tie hranate a v nich su tie bezpeticove ziarovky , u nas maju len 1,2 W . bude to vadit ? :shock:

Ne. 1.2W byly origináně montované. Psal jsem to hlavně proto aby tam nedal 4W žárovku, někdo mi říkal že mu to dělalo neplechu.

28.10.08, 20:02
Junior TW team

Příspěvek 
Šemik píše:
Jonny píše:
Šemik píše:

Ne. 1.2W byly origináně montované. Psal jsem to hlavně proto aby tam nedal 4W žárovku, někdo mi říkal že mu to dělalo neplechu.
dakujem za ukludnenie :wink:

4) Škoda 100 - 71" Model 72" Killec

28.10.08, 20:10
Profil ICQ

Příspěvek 
Hm, takovouhle závadu těžko přes net, chtělo by to osobně, vzít do ruky měřák a zjistit, jak se napětí na kontrolce objeví. Jinak watáž kontrolky by neměla být u 742 nijak kritická.

28.10.08, 21:06
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Pokud to již není vyřešeno ,zkuste odpojit -vytáhnout konektor čidla teploměru na motoru. Pokud se chování kontrolky změní tak je potřeba opět zkontrolovat jak plusové tak kostřící propojení na pal. dasce.Zvláště zajištění stejného potenciálu jak plus tak mínus mezi deskou a motorem i třeba provizorním propojením náhradním vodičem.

3.11.08, 20:12
Moderátor

Příspěvek 
ja bych zkusil dotahnout napinak alternatoru, jednak aby byl napnutej remen podle predpisu a jednak aby byl dobry prechod proudu altik-napinak-blok a od bloku natahnout vodic na kastli jinou cestou nez jak sou ty medeny pasky...

http://kachnis.techsajt.cz

3.11.08, 21:16
Profil ICQ YIM Zobrazit autorovy stránky
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 15 ]