Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 24.11.24, 18:51

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
 Ručička tachometru 
Autor Zpráva

Příspěvek Ručička tachometru
Zdravím,
mám takový jeden dotaz, už se mi to stalo loni, ale trvalo jen nějakou krátkou dobu (cca měsíc), a pak to přestalo a objevilo se to až teď. Ručička tachometru se v určitém rozmezí (50-70 kmh) trošku rozkmitá, v ostatním rozmezí je klidná. Nevíte, v čem může být zádrhel? Tachometr, náhon??

Jinak mám Felici rv 97
Díky předem za názory...

17.6.10, 16:12
Pspvek Reklama

Příspěvek 
Mě to dělá taky, ale od 0 do asi 60km a pak se uklidní. Mám koupený nový náhon, ale ještě nebyl čas na výměnu.

17.6.10, 18:24

Příspěvek 
varok: Pokud jde o samotný náhon tak jen pouze jeho výměna je k ničemu a většinou nepomůže. Nejčastější problém bývá v ložisku náhonu tedy v tomto http://skoda.autodoplnky.cz/skoda-favor ... -s39325484

Jde tam o to že 4hran lanka který zapadá do ložiska náhonu je opotřebený stejně jako samotný 4hran v ložisku tudíž tam vznikne vůle která se projeví právě klepáním ručičky při menších rychlostech. A mimochodem ještě malá rada... Klepání také způsobuje přílišné utažení náhonu (Favorit) ve spojení náhon a tachometr. Ale primární problém bývá nejčastěji právě vtom první případě.

17.6.10, 19:02

Příspěvek 
werty: to jsem nevěděl. Myslel jsem, že už je špatný ten bovden, že je asi přidřene lanko. Takže mám ještě koupit ten mezikus s kolečkem, který je přišroubovaný na převodovce a do kterého je pak zašroubován bovden? Tak mockrát děkji za radu. Vyzkouším. Mě právě při rychlosti od 0 do asi nějakých 50-60 km/h hrozně skáče ručička tachometru, a nad asi těch 60km/h se to už uklidní a jede v pohodě.

19.6.10, 09:23

Příspěvek 
varok: Podle toho jak to popisuješ tak to opravdu vypadá na to ložisko. Ale napřed to zkus raději omrknout aby jsi ho nekupoval zbytečně. Demontuj ložisko i náhon v jednom celku a pak náhon od ložiska odšroubuj a podívej se jak je na tom ten 4hran v ložisku... musí mít jasně zřetelné hrany a lanko náhonu do něj musí těsně zapadat. Jak v něm bude mít lanko jen trochu vůli je to problém a ten právě způsobuje kmitání o kterém jsi psal. On přidřený náhon to může být také ne že ne... Ale s tím jsem se setkal jen v minimu případů... většinou byl problém právě v tom spojení ložisko - náhon. :wink:

19.6.10, 12:38
Ignorant pravidel

Příspěvek 
u nas to delalo pridrene lanko i kdyz ten 4 hran taky nebyl nejlepsi opravilo to trochu epoxidoveho tmelu a zasroubovani lanka zpatky

19.6.10, 12:40

Příspěvek 
Vím, že se už dnes vyrábí na fáčka bovdeny s nějakým plastem uvnitř, takže přidření lanka moc nehrozí. Po dlouhé době by ale teoreticky mohlo dojít k opotřebení toho plastu uvnitř bovdenu a lanko se bude zasekávat. Zkusím zkontrolovat ten bovden i ten mezikus s ozubeným kolečkem mezi bovdenem a převodovkou a uvidím. Děkuji za rady.

19.6.10, 16:43

Příspěvek 
Ahoj a díky za rady, vyměnil jsem jak náhon tachometru tak i samotné ložisko náhonu. ALe opět se projevuje třepání ručičky tachometru. Je zvláštní, že se to projevuje jen v rozmezí 10 kmh (dříve 50 - 60 kmh) před výměnou i po výměně mezi 30 - 40 kmh.
Ručička se roztřepe, ale pak mimo tuto oblast je v pohodě. Napadlo, jestli nemůže být ještě něco v samotném tachometru?

Díky předem za rady

14.8.10, 14:27
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 8 ]