kontrola regulátoru dobíjení škoda favorit/felicia
Ahoj
1)
Mám takový trapný dotaz - už půl dne hledám tady na fóru i na googlu schéma zapojení pro testování regulátoru dobíjení (asi jsem lama na vyhledávání

To zapojení obsahovalo:
- regulátor
- žárovku 12V
- regulovatelný zdroj
a MYSLÍM SI (bohužel to nevím na 100%, tak se ptám zde) že je to zapojeno takto:
a) + pól zdroje na káblík regulátoru
b) - pól zdroje na "kostru" regulátoru
c) žárovka je připojena mezi uhlíky
a fungovat by to mělo tak, že když začnu pomalu zvyšovat napětí od 0V, tak se nejprve neděje nic, poté se začné se vzrůstajícím napětím rožínat žárovka a při dosažení cca. 13,7V až 14V žárovka zhasne.
Jak říkám, nevím to ale jistě.
2)
Proč se na to ptám? Včera cestou do Ostravy se mi zničeho nic rozsvítilo dobíjení a to tak, že v otáčkách kontrolka svítila a na volnoběh zhasla. Stěrače jely jak splašené a z alternátoru byl cítit smrad a byl kure*sky horký. V čem by mohla být chyba ?
3)
Vzal jsem tedy doma druhý alternátor, který vždycky dával trochu míň (jezdil jsem s "tuningovou" diodou) a koupil nový regulátor. Po namontování druhého alt. a nového regulátoru kontrolka dobíjení svítí neustále - ani při vytočení do červeného pole nezhasla (aby se nabudil). Po namontování regulátoru z toho pokaženého alt. kontrolka dobíjení zhasla hned, ale příjde mi, že se alt. strašně zahřívá. Nicméně na volnoběh má 12,8V a se vzrůstajícími otáčkami až k 3000 dosáhne 13,7V, kde už drží.
Tedy chci zjistit, proč starý regulátor funguje a nový ne (souvislost s dotazem č.1)
4) Jen pro info. Když se mi to pokazilo, tak jsem odpojil alternátor, odmontoval regulátor a v pojistkové skříňce jsem odpojil úplně všechno kromě:
-ŘJ
- palivového čerpadla
- obrysových světel
- brzdového světla
- blinkrů
- zapalovacího modulu
Takže pouze nutné věci k provozu motoru a "navíc" blinkry, obrysovky a brzdové světlo a ujel jsem v pohodě 110 km zpět domů.
Souvislost s dotazem č. 3 - je možné, že se alt. tak moc zahřívá, protože baterka byla prakticky vybitá a hned žádá vysoký nabíjecí proud ??
Díky za názory a reakce