Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 20.6.26, 07:59

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
 kontrola regulátoru dobíjení škoda favorit/felicia 
Autor Zpráva

Příspěvek kontrola regulátoru dobíjení škoda favorit/felicia
Ahoj

1)
Mám takový trapný dotaz - už půl dne hledám tady na fóru i na googlu schéma zapojení pro testování regulátoru dobíjení (asi jsem lama na vyhledávání :-)
To zapojení obsahovalo:
- regulátor
- žárovku 12V
- regulovatelný zdroj

a MYSLÍM SI (bohužel to nevím na 100%, tak se ptám zde) že je to zapojeno takto:
a) + pól zdroje na káblík regulátoru
b) - pól zdroje na "kostru" regulátoru
c) žárovka je připojena mezi uhlíky
a fungovat by to mělo tak, že když začnu pomalu zvyšovat napětí od 0V, tak se nejprve neděje nic, poté se začné se vzrůstajícím napětím rožínat žárovka a při dosažení cca. 13,7V až 14V žárovka zhasne.
Jak říkám, nevím to ale jistě.

2)
Proč se na to ptám? Včera cestou do Ostravy se mi zničeho nic rozsvítilo dobíjení a to tak, že v otáčkách kontrolka svítila a na volnoběh zhasla. Stěrače jely jak splašené a z alternátoru byl cítit smrad a byl kure*sky horký. V čem by mohla být chyba ?

3)
Vzal jsem tedy doma druhý alternátor, který vždycky dával trochu míň (jezdil jsem s "tuningovou" diodou) a koupil nový regulátor. Po namontování druhého alt. a nového regulátoru kontrolka dobíjení svítí neustále - ani při vytočení do červeného pole nezhasla (aby se nabudil). Po namontování regulátoru z toho pokaženého alt. kontrolka dobíjení zhasla hned, ale příjde mi, že se alt. strašně zahřívá. Nicméně na volnoběh má 12,8V a se vzrůstajícími otáčkami až k 3000 dosáhne 13,7V, kde už drží.
Tedy chci zjistit, proč starý regulátor funguje a nový ne (souvislost s dotazem č.1)

4) Jen pro info. Když se mi to pokazilo, tak jsem odpojil alternátor, odmontoval regulátor a v pojistkové skříňce jsem odpojil úplně všechno kromě:
-ŘJ
- palivového čerpadla
- obrysových světel
- brzdového světla
- blinkrů
- zapalovacího modulu
Takže pouze nutné věci k provozu motoru a "navíc" blinkry, obrysovky a brzdové světlo a ujel jsem v pohodě 110 km zpět domů.
Souvislost s dotazem č. 3 - je možné, že se alt. tak moc zahřívá, protože baterka byla prakticky vybitá a hned žádá vysoký nabíjecí proud ??

Díky za názory a reakce

29.6.13, 09:00
Příspěvek Reklama

Příspěvek Re: kontrola regulátoru dobíjení škoda favorit/felicia
řek bych že ten první alternátor přebíjí bude v háji regulace a a dost možná má i proraženou nákou tu diodu :?:
ten novej regulátor cos koupil je origo nebo čína pokud čína vůbec bych se nedivil kdyby byl háji :?:

29.6.13, 09:18

S novým regulátorom zvyčajne treba alternátor nabudiť.Ak na voľnobeh nesvieti a pri otáčkach áno,najskôr sú v ťahu zberacie krúžky a uhlíky.

29.6.13, 09:48
Profil Zobrazit autorovy stránky

to Lamač: Toto dělalo u starého alternátoru. S tím druhým je to v pohodě. Vypadá to teda tak, že odešel regulátor a cestou "do pekla" s sebou vzal i nějakou diodu, a to mi auto indikovalo rozsvícením kontrolky

Jinak je to Čína - bohužel u nás ve všech prodejnách prodávají vylízaní čurá*i, kteří raději ušetří 50 Kč ale prodávají ten největší brak co vůbec existuje :-(

29.6.13, 09:57

U toho původního alternátoru se prostě po*ral regler - začalo to přebíjet. Pokud s novým regulátorem dobíjí a napětí se hodně nepropadá ani po rozsvícení světel (zkouší se to při zvýšených otáčkách, NE na volnoběh a s vybitou baterkou), je alternátor i regulátor v pořádku. Akorát tomu regleru možná číňani nastavili menší napětí, správně má být 14,2V. Ovšem to může být velkým odběrem proudu do baterky, jestli není nabitá.
Lze to změřit když autu dobiješ aku, nastartuješ, zhasne kontrolka, u altíku odpojíš vodič od kontrolky a změříš u něj napětí mezi svorkou D+ a kostrou. Při malé zátěži by mělo být cca stejné, jako mezi B+ a kostrou.
Zahřívání je normální, zvlášť se skoro vybitou baterkou.
Ten druhý alternátor byl zřejmě před tím vybaven starším typem regleru - ty měly přehozenou polaritu uhlíků - proto kontrolka stále svítila, měls ho pro nový regulátor přebudit.
P.S. Pokud by měl spálenou diodu, kontrolka by nezhasla úplně - žhnula by. Při proražené diodě alternátor hučí a kontrolka svítí při vypnutém zapalování. Porucha regulátoru ale nemá na diody příliš vliv, musí vydržet i 50V.

29.6.13, 10:00

Přebuzení se dělá tak, že se propojí svorka D se svorkjou B, nastartuje se, na 5s se zvýší otáčky a pak se to opět rozpojí do do svorky D se vrátí káblík kontrolky dobíjení ?

29.6.13, 14:13

Takže problém vyřešen - byla to souhra několika náhod
1) na starém alternátoru odešla jedna z diod (při provozu aj tak divně bzučel)
2) zároveň s tím odešel i starý regulátor

u druhého alternátoru, kde jsem pak přikoupil nový regulátor byla nefunkčnost právě způsobena opačným buzením
Takže jsem přebudil alt. výše zmíněným způsobem a teď vše pracuje jak má :-)

29.6.13, 15:27

Měls napsat že bzučí, bylo by to hned jasné. Prostě se ti podělaly dvě věci najednou, to se stává.

29.6.13, 20:50
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 8 ]