Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 24.11.24, 15:55

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
 Momenty setrvačnosti 
Autor Zpráva

Příspěvek Momenty setrvačnosti
Ahoj,
řeším takový problém, potřeboval bych zjistit momenty setrvačnosti pístu, ojnice a klikovky motoru 2,0 tdi 125kW. Jedniný způsob, který mě napad, jak tyto hodnoty přibližně určit je odečíst je z 3d modelu. Chtěl bych se zeptat, zda nemá někdo k dispozici základní rozměry těchto dílů, popř. dají se tyto hodnoty vůbec někde dohledat bez toho, abych musel rozebírat motor ?
Děkuji za odpověď

18.4.16, 10:20
Pspvek Reklama

Příspěvek Re: Momenty setrvačnosti
Zdravím,
momenty setrvačnosti jednotlivých komponent Vám nikdo neprozradí a v žádné dostupné literatuře se je nedočtete. ( kupř. dílenská příručka, servisní manual atp.) Je to proto, že to k opravám motoru není potřebné a doby Andrta a jeho knih jsou ty tam. Lze je zjistit rozebráním šrotového motoru a poctivým vážením.
Ještě se ptám - k čemu to potřebujete, co pod pojmem moment setrvačnosti rozumíte a co s danou veličinou hodláte udělat.
Jediné co mne napadá změřit dobu akcelerace motoru z otáček n1 na otáčky n2- což lze potom dle znalosti průběhu Mk a znalosti diferenciálního počtu vypočítat. Je to ovšem sakum prdum- písty+ pístní čepy+ojnice+KH+rozvody+setrvák+lamela spojky+klec spojky+přítlačák.
To je pokud budete počítat vyvážení motoru I.II. a III. řádu.
Další důvod, proč tyto informace potřebujete mne nenapadá. Ale to suplujete vývojové oddělení nějakého úpravce motorů.
Jiná věc by byla, pokud by jste zkoumal momenty setrvačnosti z hlediska pevnosti a pružnosti, ale to je zřejmě jiná.
Mnu, vzhledem k tomu že jsem omezen 6000 znaky a jsem motorář- zašlete svůj zámysl na moji e-mail adresu.

manyl

3.8.16, 15:15

Zdravím,
momenty setrvačnosti jednotlivých komponent Vám nikdo neprozradí a v žádné dostupné literatuře se je nedočtete. ( kupř. dílenská příručka, servisní manual atp.) Je to proto, že to k opravám motoru není potřebné a doby Andrta a jeho knih jsou ty tam. Lze je zjistit rozebráním šrotového motoru a poctivým vážením.
Ještě se ptám - k čemu to potřebujete, co pod pojmem moment setrvačnosti rozumíte a co s danou veličinou hodláte udělat.
Jediné co mne napadá změřit dobu akcelerace motoru z otáček n1 na otáčky n2- což lze potom dle znalosti průběhu Mk a znalosti diferenciálního počtu vypočítat. Je to ovšem sakum prdum- písty+ pístní čepy+ojnice+KH+rozvody+setrvák+lamela spojky+klec spojky+přítlačák.
To je pokud budete počítat vyvážení motoru I.II. a III. řádu.
Další důvod, proč tyto informace potřebujete mne nenapadá. Ale to suplujete vývojové oddělení nějakého úpravce motorů.
Jiná věc by byla, pokud by jste zkoumal momenty setrvačnosti z hlediska pevnosti a pružnosti, ale to je zřejmě jiná.
Mnu, vzhledem k tomu že jsem omezen 6000 znaky a jsem motorář- zašlete svůj zámysl na moji e-mail adresu.

manyl

3.8.16, 15:15

Tam asi bude problém v definici fyzikální jednotky momentu setrvačnosti (kg*m*m)
K čemu by byl údaj o momentu setrvačnosti třeba u pístu, který nekoná rotační pohyb?

3.8.16, 17:58

Piest a oni a si vymieňajú energiu so zotrvačník. K momentu motora prispievajú a hovorí sa tomu ekvivalent momentu. Pre dvojlitrový opel je moment asi 0.288 aj so zotrvacnikom.

3.8.16, 20:46

Marek001 tu od vtedy nebol prihlásený ani raz,asi mu tu vybehlo vonku a vzalo ho so sebou.. :-)

http://www.sptech.sk/

3.8.16, 21:52
Profil Zobrazit autorovy stránky
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 6 ]