rozvedení elektroinstalace na 15V
Autor |
Zpráva |
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
rozvedení elektroinstalace na 15V
pootřebuji poradit, mám dílnu 11 m a chtěl bych tam udělat rozvod elektroinstalace na 15V příklad přijedeš ke stěne kde je zásuvka na 220 a je vní 15V napíchneš se připojíš kabel k baterce na nabijíš, nebo si dáš do zásuvky lampu, jen prostě nevím jestli dát zásuvku na 220 a nad ní napsat 12V, nebo je i něco jinéého nějaké zdířky nebo nevím co ??? kdo tomu rozumíte dík, za minulý rok mi odešly tři nabíječky a tu stacionární 37 let starou asi nezničí nic, dá 50 A a možnbá bude vhodnbíá na nabíjení elektroaut mám jen obavy že tonda jednou vrazí baterku na 220V, nebo třeba nějakou tureckou zásuvku do které se nedá vrazit obyčená zástrčka
|
14.6.18, 17:28 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
Re: rozvedení elektroinstalace na 15V
standart je 12 nebo 24V zasuvka je unikatni neni to klasicka doporucuji si udelat vlastni rozvod s vlastni zasuvkou / zastrckou napriklad klasickou autozasuvku -CL koncovku nebo jak se to jmenuje tyhle se pred 20 lety pouzivaly ve skolach na 24V ale to uz asi nove nesezenes https://www.elima.cz/obchod/5515-5790-z ... 20961.htmlstandartni bych se bal protoze clovek je debil a je schopny do 220 narvat 12V kabely a nabijet auto
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
14.6.18, 18:10 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
podle mě jsou zásuvky do karavanú na 12V na cigaretovou zástrčku třeba, nebo něco z čajny, když mají šikmé oči tak budou mát určitě zásuvky kde naši nevrazíš, hlavnbě bych to chtěl aby to byly velikostně jak klasická zásuvka nevím nechám si poradit
|
14.6.18, 19:49 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
tak existuje asi 10 standartu klasickych zasuvek pres cajnu - USA - nemecko jen k tomu sehnat potrebny protikus cajna by byla idelani 2 male tenkle ploche konektory dost blizko u sebe kam klasicky cesky 2 kolik nenarves typ A je snad cajna pruser kdyz to tam narves obracene takze neco 3 kolikoveho kde to nejde otocit
_________________ otec: Fobia Sedan HTP m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže
|
14.6.18, 20:02 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
ještě jsem vymyslel dobré a okamžité řešení koupit zásuvky pro přívěs, k tomu zástrčka přívěsu 4m kabelu svorky a pořešené, do zásuvky mohu napichovat i lampu,
máte někdo lepší řešení??
|
15.6.18, 06:35 |
|
|
Viky
Pan Kapitán
|
To zni jako dobrej plan, ale dal bych tam nejakou pojistku nebo nejlíp koupit 12V jistic. Nektery stary zapadni 7 koliky mely nejspis trvalej plus na dratu co je mlhovka, mam to tak v karavanu.
_________________ Forman 1994 Million Edition "Frankie" Rapid 120/1985 "Eda" - BAZ 120R Škoda 742 Forever Team -
Cvokárium: Youtube Instagram
|
15.6.18, 08:43 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
a co na zpusob domaci fotovoltaiky - klasicky 6,3 mm JACK mono k tomu 2 linka a kabely nehrozi ze tam zapoji neco jineho - jedine ze by tam strcil mikrofon nebo profi sluchatka ale to by byla aspon elektricka muzika
|
15.6.18, 18:04 |
|
|
varok
|
Ty staré typy zásuvek na 24V by byly ideální, možná by jsi je ještě někde na aukru, bazoši apod. sehnal. Třeba tady, i když mají označení 48V/10A. Protikus určitě budou mít taky. Jestli u vás mají Miloši nějaký větší obchod s elektrem, tak se zkus zeptat tam. http://www.hadex.cz/img/zbozi/l567.jpg
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
Naposledy upravil varok dne 15.6.18, 21:03, celkově upraveno 1
|
15.6.18, 19:07 |
|
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
kousek je flajzar ten by poradil
|
15.6.18, 19:23 |
|
|
Šemik
|
Nezaměnitelnost vidlic je samozřejmá, pokud by to šlo, nastal by dřív nebo později šlus Řešil bych ale ještě vhodnost takové sítě pro zamýšlené účely a vlastní zdroj. Z principu je nemožné udělat síť, která by plně vyhověla jak požadavku nabíjet akumulátory tak požadavku provozu 12V zařízení typu montážní lampa a jiné. Schůdným kompromisem mezi oběma by se stala síť provozního napětí 14 -14.5V suplující běžnou palubní síť auta. Z praxe doporučím se v maximální možné míře vyhnout elektronice, hlavně spínaným zdrojům. Osobně bych použil klasické, pěkně výkonné trafo s usměrňovacím můstkem (násobně předimenzovaným na chladiči) a co možná největším kondezátorem. Akumulátory, zejména ty zcela vybité, by z této sítě beztak bylo nutno nabíjet přes nějaký prvek omezující proud, nejjednodušeji žárovka zapojená do serie s nabíjeným akumulátorem aby nedošlo k neúměrnému přetížení trafa. S jeho dimenzováním bych opravdu nešetřil v zájmu provozní spolehlivosti, kor jestli máš v úmyslu nabíjet více vybitých akumulátorů najednou. Když si ale tak sečtu náklady a užitek, spíše bych tuto vizi opustil jako nerentabilní a na bazoši koupil nějakou starou komunistickou nabíječku co vydrží na věčné časy a na toto se vykašlal, nacpeš do toho dost peněz a o reálném přínosu upřímně pochybuji..
_________________ ŠKODA 742 FOREVER TEAM
|
15.6.18, 20:35 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
21lucas píše: kousek je flajzar ten by poradil nemyslíš tu kur.... flašara ja mě udal na kriminální službu??
|
16.6.18, 20:28 |
|
|
Jarda S.
Dřevák na focení, neumí ostřit
Příspěvky: 27231 Bydliště: Netolice největší prdel v republice
|
my máme v práci 24v rozvod a nepoužívá se to max tak jednou za 2 měsíce na lampu jinak vůbec
_________________ Nissan Navara D40 Passat 96kw Felda 1.3BMM combi LPG ve stavu klinické smrti čeká na konec
|
20.6.18, 18:58 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
Jarda S
mě právě ser.. ty nabáječky, odešla malá boška a dvě filson, mám ještě jednu filson a ta když ji dáš na vyštavenou aku tak vypne a konec, nabijí jen akumulátory které jsou jakoby nabyté,
proto raději najednu na nabíjecí místo a připojím, mám jednu stacionární má když počítám 47 let
|
21.6.18, 07:13 |
|
|
Veteranista
Junior TW team
|
Jo, to je problém, s těmě eletronickýma, že úplně vybinopu nepoznají, ale zas výhoda, že netřeba hlídat vůbec a řešit vypnutí, nebo u novějších aut mít strach, že trafo něco pokurví. Mám vyzkoušono, že třeba i 30 minut na tarfu stačí, aby se eletronická chytla na vyplně vybitou baterku. Minule došel soused, že přes zimu najezdil a má úplně vybito, samo, eletronická se nechatla, dali jsme trafo a vypili kafe a už jsme mohli dát na eletronickou, výhoda hlavně to, že nebylo třeba řešit, zda vypne nabíječku večer nebo za týden. Používám nabíječky z lidlu, jedna může mít bez problémů 5 let.
Aktuálně mám několik nabíječek, používám všechny, někdy účelně, někdy nahodile Obyč trafo, nějaká fabrická koministická výroba, na trafo relativně malé
Bosch C3 - skladních v autodílech mi ji dal novou, zabalenou za 500Kč(mě řekl, že jich hodně prodal, tak ji dostal jako odměnu, jestli ji šlohl nebo fakt dostal neřeším, jeho boj) 2x malou z Lidlu (asi 500Kč) velkou z lidlu, má nějaká rychlo nabíjení, něco jako odsulfaci, pomocný startovací zdroj(na náklaďák to není, ale třeba na feldu dobré, i na 1.9 SDi jsme pomoc cítil)
Spokojenost zatím se všemi.
_________________ Octavia 60 & Octavia 61 & 1000MB 67 & M22 1969 & 110LS 75 & 100L 75& M-B 200D 76 & F 127 77 & 120L 77 & 1203COM 80 & F 126p 86 & F 126p 87 & 125L(136L) 89 & O Corsa B 1996 &M-B 212D 98 &motocykly
|
21.6.18, 11:52 |
|
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
Spokojenost zatím se všemi.
možná je to i tak že nabíjím vesněs totálně vyštavení baterky tak dostává ty nábíječky zabrat
|
22.6.18, 11:40 |
|
|
Reklama
|
Reklama
|
|
|
|
|