Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 24.11.24, 10:18

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
 Skřípání pravého zadního kola vlečné nápravy Š130. 
Autor Zpráva

Příspěvek Skřípání pravého zadního kola vlečné nápravy Š130.
Prosím o radu. Skřípání na neutrál je souměrné s otáčkami kola. Nejvíce to skřípe, když jedu levou zatáčku a na kolo je větší tlak. Když je kolo v tahu, veškeré skřípání zmizí. Když sundám buben, zahýbu s paknamy, tak to dá na pár kilometrů pokoj. Díky za vysvětlení možných příčin.

19.9.06, 01:12
Pspvek Reklama

Příspěvek 
ložisko?

19.9.06, 08:46
Profil ICQ

Příspěvek 
A když sundáš kolo, povolíš ručku a točíš s bubnem, nedrhne ti v určité poloze o pakny? (křivý buben, náboj, nebo hřídel kola, nevylučuji ani špatné ložisko...)
Jám osobně mám již od doby, co jsem auto koupil, něco (asi náboj) :( křivé a trochu mi cuká levé zadní kolo při brždění, ale neskřípe :o

130LPG 130L 86 - denní vůz
1000MB MB 69, 1.8.68
Ať mi nikdo neříká, že něco nejde... ;)
Škoda 742 Forever Team

19.9.06, 09:08
Profil ICQ

Příspěvek 
Dnes jsem zjistil, že se mi stále povoluje matka na poloose. Ale nevím proč. Zkusím někde sehnat novou.

19.9.06, 18:38

Příspěvek 
Je to Š130l r.v. 1987

19.9.06, 18:39
Hliník navždy.

Příspěvek 
Kdyz si mel dole buben, nevidels omackany kuzel na konci poloosy, nebo ten protikus v bubnu? Mohlo by to mit za nasledek povoleni matky ...

Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.

19.9.06, 18:40
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Dřevák na focení, neumí ostřit

Příspěvek 
AV píše:
Dnes jsem zjistil, že se mi stále povoluje matka na poloose. Ale nevím proč. Zkusím někde sehnat novou.

zkrs poloosu je dirka a tam paří závlačka proti povolení :wink:

19.9.06, 18:42
Profil ICQ

Příspěvek 
Já mám vlečný nápravy, ty nemaj závlačku.

19.9.06, 18:45
Hliník navždy.

Příspěvek 
Sadra17 píše:
zkrs poloosu je dirka a tam paří závlačka proti povolení :wink:

Ta zavlacka je jen pojistka, kdyz je vse v poradku, je ten material tak napruzen ze se nesmi povolit :!:

AV píše:
Já mám vlečný nápravy, ty nemaj závlačku.

hups :D

Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.

19.9.06, 18:45
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Tady u toho se závlačka nedává vůbec. Na polose je drážka a do ní se zaklepe okraj matky. Ta stará matka už je několikrát sundaná ( né mnou ), tak jestli to není tím. Píšou, že by se měla vždy po sundání dát nová.

19.9.06, 18:50

Příspěvek 
Pozor, pozor kamarát...veľmi nebezpečné....vieš čo drží náboj (=bubon=koleso) na poloosi - práve tá matica. Ja ti poviem tak - na otcovej š 130 to robí presne to isté - vždy po nejakom čase sa povolí matica, kt. drží náboj. Príčina je jednoduchá - je otlačený tisíchran (neviem, či na náboji, laebo na poloosi, alebo oba). Niekedy v minulosti sa musela povoliť tá matica a predošlý majiteľ s tým veľmi dlho jazdil.
Chvalabohu, ale vždy sa povolenie matice akusticky prejaví...vŕzga mi to v zákrutách, presne ako píšeš ty (tiež pri dojazde na neutrál) takže viem, že ju musím urýchlene pritiahnuť.
Dočasné riešenie je maticu zaťahovať (ja to robím tou mohutnou Gola sadou a ešte si predĺžim páku tyčou) - dosť brutálne doťahovanie (ale už mi to drží bez povolenia cca 30 000km...) samozrejme potom preklepem lem matice (poistenie voči povoleniu) - takto jazdím cca 5 rokov (dokopy 80 000 km) a doťahoval som to tak 4x. Môžeš dať aj novú maticu, len či to nebude šmejd alebo si dať vyrobiť z nejakej pevnejšej ocele.

Trvalé riešenie by bola výmena náboja aj hriadeľa - neviem, čo to zoženieš nové, ak áno, bude to ais brutálne drahé.

Odporúčal by som to brutálne dotiahnuť, preklepať maticu a sledovať...

P.S Dúfam, že nemáš podložky ....

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

19.9.06, 19:16

Příspěvek 
A co ložiska když to tolik utáhneš? Myslím, že musí docela trpět......

19.9.06, 19:20
Profil ICQ

Příspěvek 
To. že ta matice drží v podstatě celé kolo, to je mi jasný. Proto jsem chtěl slyšet nějaké řešení. Dnes jsem to tak vyřešil - dotáhnul jsem to co mi síly stačily - samozřejmě s prodlouženou pákou. Ona se totiž nedá sehnat ani ta nová matka. Jenom doufám, že ten co to měl přede mnou s tím moc nejezdil. Když je to vymačkaný, nedá se to náhodou něčím vyplnit ??? Třeba špatná myšlenka, ale co třeba nějaké lepidlo s příměsí kovu ???

19.9.06, 23:22

Příspěvek 
To Jura: to utiahnutie podľa mňa nemá ako vadiť ložiskám - nemá to s ložiskami nič spoločné. jedine by to mohlo vadiť, keby to preženieš a urveš závit...

To AV: ja som tú maticu pred rokom kúpil (len už ani neviem kde...), ale nebolo to jednoduché ju zohnať. A ten prípravok: existujú také vytesňovadlá (tmely), či to pomôže aj v tomto prípade, netuším, vyskúšaj (len nie lepidlo typu "tekutý kov" - to nepomôže), nemáš veľmi čo stratiť (iba ak koleso....sorry, čierny humor...) - Loctite vyrába takéto tmely.
Ja to takto doťahujem a ko som už napísal, najazdil som takto spolu sotcom cca 80 000km...

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

25.9.06, 18:28

Příspěvek 
Ja som pred rokom kupoval tu os zadneho kola aj z nabojom (unasacom) a dal som na slovensku 4.800,- sk. Nemohol som zohnat starsiu a uz to vyzeralo ze nezozeniem ani novu. Po dlhom patrani na internete a obvolavani predajni mali jednu v Ziline, mozno aj poslednu na celom slovensku. Mam teraz jednu starsiu ale dobru doma, keby niekto surne potreboval, tak by som ju aj predal.

7.10.06, 07:17
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 15 ]