Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 24.11.24, 12:58

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 Správná provozní teplota motoru Felicie 1,3 Mpi 
Autor Zpráva

Příspěvek 
Jj...radši nahodit karton. Má to velmi blahé účinky na teplotu motoru. Ale termostat vyměnit ihned.

30.12.09, 01:38
Pspvek Reklama

Moderátor

Příspěvek 
Tak zahřátí motoru trvá stejně dlouho ať je před chladičem karton nebo ne, je přeci zavřenej termostat. Když poprve otevře spadne mi v tomhle počasí teplota cca o 5 - 10 st. a mám vyzkjoušeno, že zda je tam karton nebo ne je jedno. Takže karton já nahazuji, až když je trvale míň než -7 st. celsia.

30.12.09, 01:58
Moderátor

Příspěvek 
fatal píše:
U 1.3 MPI je pitomé víko domku termostatu. Možná ne u všech, ale u roku 98 ano. Termostat tam drží na dvou plastových "packách" a když jedna packa praskne, termostat nedovírá, teplota roste pomalu a čím je větší zima, tím menší teploty motor dosáhne. Řeší to starší verze víka s kovovým termostatem, u toho bylo nutné jen vyměnit po cca dvou letech těsnící kroužek (investice cca 15kč a půl hodiny času).

Jiří Čech píše:
Nějaké krabice před chladičem nic neřeší, je to jenom berlička pro kopyta, kteří tomu nerozumí... :)

Raději být označen kopytem, než trápit motor nízkou teplotou, dlouhým nahříváním, velkým rozdílem teplot, a dělat že fyzikální zákony pro mě neplatí...

A ještě lepší je termostat ihned vyměnit, nemyslíš? :)

30.12.09, 06:40
Dřevák na focení, neumí ostřit

Příspěvek 
chemer píše:
Tak zahřátí motoru trvá stejně dlouho ať je před chladičem karton nebo ne, je přeci zavřenej termostat. Když poprve otevře spadne mi v tomhle počasí teplota cca o 5 - 10 st. a mám vyzkjoušeno, že zda je tam karton nebo ne je jedno. Takže karton já nahazuji, až když je trvale míň než -7 st. celsia.

i škodovky jo ale u předohrabu proudí vzduch přes chladič rovnou na motor

30.12.09, 10:29
Profil ICQ
rejpal

Příspěvek 
chemer píše:
Tak zahřátí motoru trvá stejně dlouho ať je před chladičem karton nebo ne, je přeci zavřenej termostat.

Bavíme-li se o předohrabu, tak doba ohřátí motoru na kartonu závisí, i kdybys měl místo termostatu špunt. Tam ti prostě proudící vzduch chladí motor pořád.

U zadohrabu má karton velmi dobrý vliv na první válec, jenž jinak dostává zabrat dodávkou vody o teplotě pod bodem mrazu. Samozřejmě se nesmí chladič zakrýt úplně, ale mám ověřeno u užovky, že kolem bodu mrazu se motor uchladí při pohodové jízdě na hory i při extrémním zakrytí cca 90% plochy mřížek (ne chladiče!). Takže zakrytí cca 1/2 - 2/3 mřížky při teplotách pod bodem mrazu motoru určitě prospěje, teplota je stabilnější a vyšší, první válec nedostává tolik zabrat.

Jiří Čech píše:
A ještě lepší je termostat ihned vyměnit, nemyslíš? :)

Pokud je termostat špatný, tak samozřejmě vyměnit, o tom není pochyb. Ale i u dobrého termostatu je vhodné chladič částečně zakrýt. Ideální je samozřejmě zakrýt částečně mřížku před chladičem, čímž se neomezí chlazení, ale jen množství vzduchu proudící na chladič a případně také motor předohrabu.

30.12.09, 10:41
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Moderátor

Příspěvek 
Což to je pravda, vůbec jsem si neuvědomil že je motor ochlazován i prouděním vzduchu. Což on proudí i okolo toho zadomotoru, ale jasný že v daleko menší míře než u předomotoru.

30.12.09, 11:26
Mistr mechanik

Příspěvek 
já to zkouel u fábky SDi s kartonem a bez po ránu stejná teplota cca-1O a chtělo to 10 km, ten karton při vší snaze pomohl tak 30 metrů,

já ho tam dávám jezdíme pořád krátké tratě a když je fakt kosa -2O tak jak se zapne topení teplota motoru padá :wink: miloš

30.12.09, 12:15

Příspěvek Re: Správná provozní teplota motoru Felicie 1,3 Mpi
Ahoj,
teď jsem to také řešil. To chlazení u felicie je fakt problém. Dá se to vyřešit sladěním 3 komponentů.
1. Termostat je rozbitý a musí se vyměnit. Taková ta umělohmotná kastle vedle motoru s hadicema chlazení. Musí se to rozebrat a chytit kapalinu do nádoby, abysme pak zase nemuseli kupovat novou. Bacha jsou 2 typy termost., dle uchycení v tý krabici (ve víku). Pokud máš typ víka s pacičkama, tak je to před koupí termostatu lepší rozebrat a podívat se, zda ty umělohmotný blbosti nejsou ulomený. Dá se koupit jen termostat, termostat s víkem nebo celá krabice (možná i s teploměrem).
2. Termospínač (na chladiči velká mosazná matka). Dají se koupit 2 typy dle výšky teploty spínání větráku. Opět se musí odchytit kapalina (bacha, připrav si kýbl - je jí dost).
3. V neposlední řadě teplotní čidlo (tzv. teploměr). Hodně se tady řeší právě 2 první případy, ale mě se stalo, že byl špatný teploměr. Tj. motor jel v pohodě, hadice teplý, nic se nepřehřejvalo a termospínač zapínal větrák. Ale ručička na palubce se furt pohybovala okolo dolních čárek, což je blbost. 50,- Kč za novej teploměr a ručička lítá opět kolem poloviny, dle spínání větráku (když se stojí třeba v koloně). Byla to v podstatě jen vizuální chyba...
Hodně štěstí s chlazením! :wink:

30.3.11, 10:53

pokud si zrucny tak pri vymene spinace ventilatoru nepotrebujes kybl a voda ti neutece, v prave ruce nove cidlo, v chladici povolene puvodni a levou povoluju az ho vytahnu hned tam cpu druhe

30.3.11, 10:58
rejpal

Ještě k zakrytí chladiče v zimě. Tuto zimu jsem měl na Felicii (nová tvář) zakrytou celou mřížku chladiče na kapotě a vzduch tak proudil pouze otvory v nárazníku pod značkou. Pro teploty pod 0°C se mi to osvědčilo, nebyl problém s chlazením a teplota se dostala na pracovní bod i v silnějších mrazech v rozumném čase. Při teplotách kolem 10°C už bylo znát, že při ostřejší jízdě a jízdě po městě otvory v nárazníku nepustily k chladiči dost vzduchu, takže musel občas zasahovat ventilátor chladiče, většinou při parkování v cíli cesty. Takže odkrytí je vhodné provést s "přezutím" na letní. :)

30.3.11, 11:44

Co když teplota leze přes 100 st. a voda nevře? Kde hledat chybku?

1.6.12, 05:29
Moderátor

Nikde, protože systém je uzavřený tlakový, tedy bod varu je někde na hranici 105 - 108°C... A je to tak uděláno "schválně", víš? :P

1.6.12, 05:37

Budík však ukazuje těch 110 do červena a vždy ukazoval uprostřed, tak jestli není po něm?

1.6.12, 05:42
Moderátor

Spíš je vadné teplotní čidlo, než budík... Nebo máš někde zkrat v kablíku od čidla k budíku.

1.6.12, 06:37
rejpal

Zkontroluj reálnou teplotu. Nejprve podle diagnostiky, zda nemáš špatný budík, pak třeba teploměrem přimáčknutým na šroub hlavy...

1.6.12, 09:44
Pspvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další