Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 29.11.24, 17:33

Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 1127 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 76  Další
 ETHANOL E85 
Autor Zpráva
Mistr mechanik

Příspěvek Re: ETHANOL E85
naše prachy tečou do ruska volodovi ne šejkovi :oops:

30.7.11, 11:49
Pspvek Reklama

Moderátor

bany.xf.cz píše:
Tak já se podělim o svojí zkušenost ze Safrana.
První nádrž: 50% N95 a 50% E85
Druhá nádrž: 20% N95 a 80% E85
Na konec jsem do deseti litrů zbytku natankoval 70 litrů E85, čili můžu říct že jezdim na čistej E85
Výsledek je zde:
ethanol:
13 l na 100 km
29 Kč / litr
cena za 100 km: 377 Kč
najeto na nádrž: 615 km
cena za nádrž: 2320 Kč

benzín:
12 l na 100 km
35 Kč / litr
cena za 100 km: 420 Kč
najeto na nádrž: 666 km
cena za nádrž: 2800 Kč

rozdíly:
o 1 litr větší spotřeba
o 6 Kč levnější litr
o 43 Kč levnějších 100 najetých km
o 51 km najeto míň na nádrž
o 480 Kč levnější nádrž

Když si pohraju s plynovym pedálem a trefim tu správnou polohu, tak má to auto daleko větší zátah než na benzín. Na první pohled se spotřeba jeví vyšší o litr, což mě nutí víc šetřit, na druhou stranu i při tý spotřebě je kilometr levnější než s N95. Start při 15°C nebyl vůbec žádnej problém. Během měsíce ještě vyměnim lambda sondu a budu pozorovat dál, co to bude dělat.

-------------------
Co bude dál? Postupně si odkrágluješ motor a nevěřím tomu, že máš jen o litr větší spotřebu, to si říkej malým dětem ve školce nebo blondýnám... :D

31.7.11, 08:53

Promiň, lhal jsem.
Neni pravda co jsem tam napsal. Všechno jsem si to vymyslel. Vůbec mi to na to nejede a žere to o strašně moc litrů víc, zničilo mi to dvacet vstřiků, šedesát ventilů a jeden vejfuk. Pak mi z toho prasklo čelní sklo. :roll:
Víš, neznám tě, asi jsem tě nikdy neviděl a vůbec me to nemrzí. Děkuju za radu o tom, co mám komu řikat. Teď poradim tobě - nesmíš mě soudit podle svejch zvyků. Já když něco píšu, tak si to nepřikresluju ani k lepšímu, ani k horšímu. Věř, nevěř, ale jestli kecám, můžu vědět nejlíp já, né ty ;-)

31.7.11, 16:27
Profil Zobrazit autorovy stránky
Moderátor

tak za poslednich 495km(sraz) spotreba ethanolu 9,05l/100km. jak jezdim, vite vsichni. bylo v tom i spousta popojizdeni a volnobehovani behem cekani..

http://kachnis.techsajt.cz

31.7.11, 21:31
Profil ICQ YIM Zobrazit autorovy stránky

To přece nemůže bejt vůbec možný. To se má řikat blondýnám a malejm dětem :-)

31.7.11, 21:38

:lol: :lol: :lol: :lol: ... jaj to zase někdo řekl capinu...:-) to víš bany lidi co to v životě nezkusily mají vždy nejvíc chytrých keců...jinak kachnis ten zvuk výfuku mě dostával :lol:
:wink:

Š Favorit, VW Caddy, Octavia III.

31.7.11, 21:43
Profil ICQ

Jako mě fakt může vytočit, když mi někdo nutí že si vymejšlim... To by mě šlak trefil a jak jsem malej, tak bych si vzal velký boty a ukop bych mu palici.

31.7.11, 21:51
Moderátor

bany.xf.cz píše:
Promiň, lhal jsem.
Neni pravda co jsem tam napsal. Všechno jsem si to vymyslel. Vůbec mi to na to nejede a žere to o strašně moc litrů víc, zničilo mi to dvacet vstřiků, šedesát ventilů a jeden vejfuk. Pak mi z toho prasklo čelní sklo. :roll:
Víš, neznám tě, asi jsem tě nikdy neviděl a vůbec me to nemrzí. Děkuju za radu o tom, co mám komu řikat. Teď poradim tobě - nesmíš mě soudit podle svejch zvyků. Já když něco píšu, tak si to nepřikresluju ani k lepšímu, ani k horšímu. Věř, nevěř, ale jestli kecám, můžu vědět nejlíp já, né ty ;-)

---------------
Asi tak - jestli jsi jel na skoro čistý E85, tak jsi musel mít větší spotřebu minimálně o takových 25 - 30%, což je hodnota běžně měřená na autech, které na tuto směs jezdí. A rozdíl mezi 12 a 13 litry u mne tedy není 30% ani omylem... :D

Blbnutí s lihem mám zhruba 30 let za sebou a vím, co se s lihem dá a co se nedá. A určitě se nedá jezdit s karburátorovým motorem na čistý E85 beze změny trysek a dalších elementů (trysky okamžitě a pryžové části časem). Prostě je ta směs příliš chudá, nejde zapálit a auto má problém se rozjet. Vstřikový motor by se mohl, ale nemusel, rozdílu ve směšovacím poměru přizpůsobit, ale opět s nárůstem spotřeby okolo 30%. Pokud jsi měl jen litr rozdíl, tak je někde chyba, možná ten element mezi volantem a pedály neumí jezdit autem na benzín, protože mít spotřebu 12 l/100 km je skutečně hodno zvláštního ztřetele, i když jde o relativně velké auto... :)

1.8.11, 12:50

Pravděpodobně i ing. konstruční element toho motoru je hodnej zvláštního zřetele a možná by ho měli zavřít do kriminálu, protože do techničáku nechal napsat ještě o dva litry větší spotřebu po městě než mám já.
A to, že 30 let blbnete s lihem... Podivejte se, muj táta byl taky alkoholik a taky je strašně moc chytrej. Přitom nadělá kravin víc než já a to je mezi náma rozdíl asi 25 let.
Nezdá se mi, že by před 30 lety (kolem roku 1980 v době slávy benzínu Normál, Speciál nebo Super) fungoval už nějakej E85 a byl furt stejnej až do teď. A kdyby jo, tak by to znamenalo, že jestli jste ve dvaceti letech začel, teď je vám 50 let. A jestli máte, pane, za tu dobu takový poznatky, bylo by dobrý se E85 ještě nějakej čas věnovat ;-)

1.8.11, 13:24
Moderátor

Pro bany.xf.cz:
ten ing. element napsal spotřebu ve městě přesně podle předepsaného testu podle EHK, tak jak mu vyšla (to je definovaný postup rozjíždění, řazení a brzdění na určitém úseku, přepočítaný na 100 km, takto se dají mezi sebou dobře porovnat různé vozy). Otázkou je, po jakém městě jezdíš a kdy, po ránu jsem i v Praze na šesti litrech... :) Jinak se 120 LS jsem po Praze jezdil za 8 l/100 km a se 742/136 za 7,2 l/100 km. Dnes to už nejde, protože všude nastrkali radary a díky rozkopané Letné atd. se hodně kličkuje a courá...

Je mi 49, před vojnou i po ní jsme měl přístup k sudům denaturáku a později v menším množství i téměř čistému lihu (98,5%) a jelikož tehdejší cena benzínu v poměru k platu byla vyšší, než je dnes, zkoušeli jsme jezdit na kdeco, abychom ušetřili. Takže vím, co se s lihem dá a nedá vymyslet. Proto nevěřím nikomu, kdo mi tvrdí, že se mu spotřeba zvýšila jen o litřík nebo podobnou hodnotu, možná tak v porovnání s provozem na LPG... :) Směšovací poměr ethylalkoholu je 7,9:1 a benzínu 14,7:1, když si odmyslím těch 15% benzínu, tak jsem někde na více, než 30% rozdílu ve spotřebě při zhruba stejném výkonu. Když se nastaví kompresní poměr někam na 13 - 13,5:1, udělají se další úpravy na motoru, tedy důkladně se předehřívá spodek příslušeně přetryskovaného karburátoru (nebo upravené mapy vstřikování) a dá se pořádné zapalování s příslušeně upravenou charakteristikou předstihu, tak se dosáhne asi o 20% vyššího výkonu motoru při provozu na čistý líh, ovšem při spotřebě asi o 40 - 50% vyšší. U E85 se těchto hodnot nedosáhne proto, že je tam benzín, který svým způsobem degraduje hodnoty čistého lihu. Tedy na cca 30% zvýšení spotřeby u vstřikových motorů slyším, jiné hodnoty neberu vážně.
Přednedávnem jsem viděl technické údaje několika typů vozidel, prodávaných v USA, které jsou upraveny jak na jízdu na benzín, tak na E85. U všech byl rozdíl okolo 30% na spotřebě... Všichni vidíte jen tu nízkou cenu, ale líh je agresivní látka, která má sice jakási pozitiva, ale více negativ při provozu v motoru s vnitřním spalováním... Brazilci by mohli povídat, kolik úprav se muselo na vozidlech na třtinový líh udělat, aby ty motory jely a něco vydržely...
Jo, někde si ještě nastuduj, jaký je rozdílo mezi výkonem a točivým momentem... :) Zkus to tady: http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=387

1.8.11, 17:03

chlapi lih se chlasta a ne leje do nádrže :D
kdo chce jezdit levněji, tak LPG jasná volba.

by mě zajímalo, jak se přišlo na tohle:

Omezujícím faktorem pro takový postup je dimenzování převodovky na takový točivý moment,
u škodovek byla převodovka počítána na 120 Nm, Favorit spolehlivě snáší 165 Nm

jinak důležité čísla pro ty, co chtěji do škodovek montovat silnější motory, že ? 8)

1.8.11, 17:14

Jiří Čech píše:
Pro bany.xf.cz:
ten ing. element napsal spotřebu ve městě přesně podle předepsaného testu podle EHK, tak jak mu vyšla (to je definovaný postup rozjíždění, řazení a brzdění na určitém úseku, přepočítaný na 100 km, takto se dají mezi sebou dobře porovnat různé vozy). Otázkou je, po jakém městě jezdíš a kdy, po ránu jsem i v Praze na šesti litrech... :) Jinak se 120 LS jsem po Praze jezdil za 8 l/100 km a se 742/136 za 7,2 l/100 km. Dnes to už nejde, protože všude nastrkali radary a díky rozkopané Letné atd. se hodně kličkuje a courá...

Je mi 49, před vojnou i po ní jsme měl přístup k sudům denaturáku a později v menším množství i téměř čistému lihu (98,5%) a jelikož tehdejší cena benzínu v poměru k platu byla vyšší, než je dnes, zkoušeli jsme jezdit na kdeco, abychom ušetřili. Takže vím, co se s lihem dá a nedá vymyslet. Proto nevěřím nikomu, kdo mi tvrdí, že se mu spotřeba zvýšila jen o litřík nebo podobnou hodnotu, možná tak v porovnání s provozem na LPG... :) Směšovací poměr ethylalkoholu je 7,9:1 a benzínu 14,7:1, když si odmyslím těch 15% benzínu, tak jsem někde na více, než 30% rozdílu ve spotřebě při zhruba stejném výkonu. Když se nastaví kompresní poměr někam na 13 - 13,5:1, udělají se další úpravy na motoru, tedy důkladně se předehřívá spodek příslušeně přetryskovaného karburátoru (nebo upravené mapy vstřikování) a dá se pořádné zapalování s příslušeně upravenou charakteristikou předstihu, tak se dosáhne asi o 20% vyššího výkonu motoru při provozu na čistý líh, ovšem při spotřebě asi o 40 - 50% vyšší. U E85 se těchto hodnot nedosáhne proto, že je tam benzín, který svým způsobem degraduje hodnoty čistého lihu. Tedy na cca 30% zvýšení spotřeby u vstřikových motorů slyším, jiné hodnoty neberu vážně.
Přednedávnem jsem viděl technické údaje několika typů vozidel, prodávaných v USA, které jsou upraveny jak na jízdu na benzín, tak na E85. U všech byl rozdíl okolo 30% na spotřebě... Všichni vidíte jen tu nízkou cenu, ale líh je agresivní látka, která má sice jakási pozitiva, ale více negativ při provozu v motoru s vnitřním spalováním... Brazilci by mohli povídat, kolik úprav se muselo na vozidlech na třtinový líh udělat, aby ty motory jely a něco vydržely...
Jo, někde si ještě nastuduj, jaký je rozdílo mezi výkonem a točivým momentem... :) Zkus to tady: http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=387

Tak jo

1.8.11, 17:18

Takže závěrem co? Vykalit se na Ethanol? u nás ho zloději mají za 27kč.

6.8.11, 10:24

LPG je jasna volba ked uz setrit...

6.8.11, 11:34

jasně, že jo, i přes počáteční náklady je časem uspora mnohem větší a bez rizik

6.8.11, 21:35
Pspvek Reklama

Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.   [ Příspěvků: 1127 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 76  Další